Schimbare schimbării. Un deputat vrea cluburi și asociații pentru fumători

Deputatul neafiliat Daniel Fenechiu a anunțat că lucrează la un proiect de lege prin care se permite înființarea de asociații sau cluburi de fumători, care să aibă dreptul de a amenaja spații închise în care să se fumeze, să bea cafea, ceai sau băuturi răcoritoare.

„Am inițiat și voi depune la Parlament un proiect de lege de modificare a legii pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului de tutun. Am hotărât să abordăm cele două mari probleme ale legii antifumat: faptul că spațiul public închis este foarte prost definit și condițiile impuse de lege sunt foarte restrictive.

Una dintre reglementări este să se permită constituirea de asociații sau cluburi de fumători, care să poată amenaja spații pentru fumat, în care să se poată fuma și desfășura activitățile care sunt asociate fumatului, respectiv să bei o cafea, un ceai, o băutură răcoritoare”, a declarat Fenechiu într-o conferință de presă la Palatul Parlamentului, potrivit Digi24.

Începând de joi, fumatul va fi interzis în toate spațiile publice închise, inclusiv în baruri și restaurante. Cei care nu vor respecta această lege vor primi amenzi de la: ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române; ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române; personalul din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene/ Bucureşti-Ilfov; ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române.

Guvernul ar putea modifica legea antifumat. Este vorba despre articolul care precizează că acest viciu este interzis la terasele acoperite și delimitate de doi pereți. Începând cu luna mai, atunci când intră în vigoare și prevederile UE, care interzic țigările aromate, fumătorii ar putea fuma la terase, chiar dacă sunt acoperite sau nu.

Printre altele, ar urma să fie eliminate de pe piață țigările slim și cele cu arome, cum ar fi cele mentolate sau fructate.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.