Schimbare importantă în pașapoarte

FOTO: Wikimedia Commons
FOTO: Wikimedia Commons

Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care valabilitatea pașapoartelor simple electronice crește la 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani. Pașapoartele copiilor care nu au împlinit 12 ani au o valabilitate de 3 ani, iar cei care au între 12 și 18 ani trebuie să le schimbe după 5 ani.

Guvernul a anunțat că va introduce noi termene de valabilitate pentru pașapoarte din luna februarie. Această deicizie a fost luată și pentru a reduce aglomerația la ghișee.

„În şedinţa de Guvern de astăzi (n.r. joi, 22 februarie) a fost propus şi adoptat un proiect de lege privind extinderea termenelor de valabilitate a paşapoartelor şi condiţiilor de emitere a acestora.

Aşadar, valabilitatea paşapoartelor simple electronice va fi extinsă la 10 ani, faţă de cinci în ani în prezent, în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de 25 de ani.

Pentru persoanele cu vârsta între 12 şi 25 de ani, paşaportul simplu elctronic va fi valabil cinci ani, iar pentru cei cu vârsta de până în 12 ani – paşaportul simplu electronic va fi valabil trei ani”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a mai spus și că proiectul de lege are în vedere reevaluarea cadrului normativ care reglementează eliberarea pașaportului simplu temporar.

„Pentru eliberarea unui astfel de document, deci paşaport simplu temporar, trebuie să existe situaţii de urgenţă obiective, determinate de motive de sănătate, familiale sau profesionale în care titularul nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic. Această urgenţă va trebui dovedită în momentul depunerii cererii de eliberare a paşaportului simplu temporar.

Pentru situaţiile în care se solicită eliberarea unui paşaport simplu temporar în scopul deplasării minorului în străinătate, e o chestiune foarte importantă, pentru studii sau concursuri oficiale organizate de instituţii străine, a fost eliminată obligaţia ca documentele doveditoare să fie autorizate de o autoritate administrativă română.

Un copil care merge la un concurs internaţional poate veni cu dovada că merge la concurs, nu trebuie să existe celebra ştampilă”, a mai adăugat Barbu, într-o conferință de presă.

FOTO: Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.