Umanoidul din deșert. Povestea tragică ce se ascunde în spatele „extraterestrului”

ata deșert chile
Foto: Dr Emery Smith

Rămășițele mumificate ale unui schelet umanoid de doar 15 cm descoperite într-un oraș-fantomă din Chile au dus la apariția multor speculații privind viața extraterestră. Însă studiile realizate de cercetători au arătat că scheletul i-a aparținut unui copil și au scos la lumină adevărata poveste a scheletului, relatează ”The Guardian”.

Scheletul a fost descoperit în anul 2003 lângă o biserică din La Noria, un oraș minier abandonat din deșertul Atacama. Era învelit într-o pânză albă și arăta foarte bizar: deși avea doar 15,2 cm, oasele aveau câteva trăsături tipice mai degrabă pentru un copil de 6-8 ani. În loc de cele 12 perechi de coaste pe care le au oamenii, trupul avea doar 10 perechi, iar craniul avea o formă alungită foarte ciudată.

Cel care l-a fost descoperit a fost Oscar Muñoz. Mai târziu Muñoz l-a vândut unui proprietar de pub local pe 30.000 de pesos, care apoi l-a vândut unui om de afaceri spaniol.

Scheletul umanoid era atât de bizar încât a apărut chiar și într-un documentar drept posibilă dovadă a vieții extraterestre.

Mica mumie i-a atras atenția lui Garry Nolan, profesor de microbiologie și imunologie la Universitatea Stanford din California, care s-a oferit să studieze scheletul. În 2013 el a ajuns la concluzia că este vorba de un schelet uman, însă nu se știa ce anume a provocat diformitățile.

Acum, Nolan și colegii săi de la Universitatea California din San Francisco au extras ADN din oasele mumificate și au refăcut povestea reală și totodată tragică a mumiei.

Cercetătorii au publicat analiza genetică completă a scheletului și au ajuns la concluzia au în față o fetiță – pe care au botezat-o Ata (de la deșertul Atacama) – care a murit aproximativ cu 40 de ani înainte să fie descoperită în 2003.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că Ata a avut mutații la cel puțin 7 gene despre care se știe că determină malformații ale scheletului sau că accelerează dezvoltarea lor. Cercetarea a fost publicată în Genome Research.

Aceste mutații genetice explică dimensiunile Atei, coastele anormale și forma craniului, precum și vârsta aparent avansată a oaselor sale. Se crede că Ata s-a născut fără viață sau că a murit la scurt timp după naștere din cauza mutațiilor fatale care i-au deformat corpul.

ata deșert chile
Foto: Dr Emery Smith
ata deșert chile
Foto: Dr Emery Smith

Descoperirea mutațiilor care au îmbătrânit oasele Atei i-ar putea ajuta în viitor și pe pacienții cu alte probleme ale scheletului, a spus Nolan.

„Înțelegerea procesului ne-ar putea ajuta să dezvoltăm terapii sau medicamente care să ajute la dezvoltarea de oase pentru oamenii care au fost, de exemplu, victimele unor accidente”, a spus el pentru „The Guardian”.

„Deși întreaga poveste a început drept una despre extratereștri, și s-a răspândit la nivel internațional, este de fapt vorba de o tragedie umană. O femeie a născut un copil malformat, a fost conservat, iar apoi vândut ca artefact bizar. Iată că Ata este umană și are o poveste genetică fascinantă din care am putea învăța ceva important astfel încât să îi ajutăm pe alții. Să se odihnească în pace!”, a conchis Nolan.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.