Scandalul pragului pentru abuz în serviciu. Ce spun Dragnea, Iordache și CSM

Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Ieri, în Comisia specială pentru legile justiției, condusă de Florin Iordache, a fost prezentat un amendament la un articol din Codul penal, propus de Consiliul Superior al Magistraturii, care se referă la infracțiuni de corupție și de serviciu comise de alte persoane decât funcționarii publici. Aceștia nu ar mai fi incriminați dacă prejudiciul creat nu ar fi mai mare de 50.000 de euro.

Florin Iordache a spus la finalul ședinței că amendamentul CSM va fi susținut de PSD, pentru că „rezolvă multe chestiuni”.

„Nu am discutat încă cum va fi formulat articolul 297. (…) Am spus aşa, avem în acest moment în ceea ce priveşte abuzul în serviciu 14 propuneri cu un prag mai mare sau mai mic. Eu am spus că este foarte bine ca abuzul în serviciu să fie redefinit, să nu aibă prag, pentru că în momentul în care există un prag, de ce este 10 lei, de ce nu este 100.000 de euro.

Şi atunci va fi permanent ideea în societate că de fapt definiţia abuzului în serviciu este făcută pentru o persoană sau alta. De aceea, cred că în urma dezbaterilor şi în urma unei largi consultări a tuturor celor interesaţi, vom avea o bună definiţie a articolului 297”, a spus Iordache.

CSM spune că nu a propus un prag

Ulterior, reprezentanții CSM au transmis un comunicat de presă în care anunță nu au propus un prag valoric în cazul vreunei infracțiuni.

„Consiliul a înaintat Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, un punct de vedere asupra solicitării Ministerului Finanţelor Publice, de modificare a Legii nr.241/2005 privind evaziunea fiscală.

În acest cadru s-a urmărit orientarea spre recuperarea prejudiciului, şi nu preeminenţa măsurilor punitive. În contextul mai larg al dezbaterilor asupra modificărilor Codului penal, Consiliul a propus o abordare integrată a infracţiunilor economice, printr-o nouă variantă de incriminare a articolului 308 din Codul penal, care reglementează exclusiv infracţiuni săvârşite în mediul privat.

Subliniem, aşadar, că varianta de nepedepsire sau de atenuare a pedepsei, propusă de Consiliu, vizează anumite fapte săvârşite exclusiv de angajaţii din mediul privat, iar nu de către funcţionarii publici”, a venit CSM cu precizări.

Dragnea: „Un pas important”

Președintele PSD, Liviu Dragnea, s-a rezumat să aprecieze doar faptul că CSM a venit cu o propunere, fără să spună dacă e de acord sau nu cu ea.

„Mi se pare un pas important. Ceea ce mi se pare foarte important este că din ce în ce mai multe instituţii înţeleg să iasă din abordarea tenebroasă şi întunecată care a caracterizat România în ultimii zece ani şi mai mult şi să ne îndreptăm spre o abordare pozitivă, corectă şi sănătoasă, având în vedere creşterea şi dezvoltarea acestei ţări.

Orice atitudine de genul ăsta, din punctul meu de vedere este un pas important şi o măsură pozitivă”, a spus Liviu Dragnea, întrebat cum i se pare propunerea făcută de CSM.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.