Scandalul ouălor contaminate. Cât de periculoase sunt pentru sănătate

FOTO: Ilona/Pixabay.com
FOTO: Ilona/Pixabay.com

Magazine din 17 țări au retras milioane de ouă după ce a apărut suspiciunea că ar fi contaminate cu fipronil, un insecticid care ar putea pune sănătatea în pericol, cei mai expuși fiind copiii.

Fipronilul este un insecticid de uz larg și se folosește pentru deparazitarea unor culturi agricole și a animalelor. Însă această substanță este interzisă în preajma animalelor și păsărilor pentru consum.

În România, Autoritatea Sanitar Veterinară a confiscat săptămâna trecută o tonă de gălbenuș de ou contaminat cu fipronil. Este vorba despre un import din Germania, făcut de o firmă din Timișoara. Inspectorii au declarat că fac în continuare controale și au dat asigurări că până acum nu au fost descoperite ouă cu probleme.

Consumul de ouă cu fipronil ar putea cauza afecțiuni ale ficatului, rinichilor și glandei tiroide. Autoritățile din Germania spun că un adult cu o greutate de 65 de kilograme poate consuma până la șapte ouă într-un interval de 24 de ore, înainte să atingă pragul de pericol.

Însă la copii e o doză mult mai mică. Un copil de 16 kilograme nu ar trebui să mănânce în 24 de ore mai mult de 1,7 ouă. Cei care sunt contaminați au piele iritată, grață și stare de vomă.

În Olanda și Belgia au început mai multe anchete penale. Potrivit ministrului belgian al Agriculturii, autoritățile din Olanda ar fi știut chiar din luna noiembrie a anului trecut că ar exista pericolul contaminării cu această substanță, însă nu s-ar fi luat nicio măsură. În ultimele săptămâni, 180 de ferme din Olanda au fost nevoite să-și suspende activitatea.

FOTO: Ilona/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.