Scandal pe „Delta dintre blocuri”: Vrem despăgubiri!

Lacul Văcărești Foto: wikipedia.org

În urmă cu 27 de ani, pe locul în care se întinde acum Lacul Văcărești din București, denumit „Delta dintre blocuri”, era un cartier de case. Regimul comunist a demolat casele pentru a face un lac de acumulare care să apere Capitala de inundații. Ideea a fost abandonată, însă apa de ploaie care s-a adunat a ajutat la formarea unei bogate vegetații și chiar a unei faune impresionante.

După Revoluție, mulți dintre proprietari s-au adresat instanței pentru a primi înapoi terenurile sau să fie despăgubiți. Potrivit Știrile TVR, Nicolae Ionescu este unul dintre cei căruia statul i-a luat un teren de două hectare.

A câștigat în instanță jumătate din pământul pe care l-a moștenit, iar în schimbul restului de proprietate vrea un teren în București. În situația sa mai sunt și alții, care spun că și-ar dori ca statul fie să le dea teren în altă parte, fie să-i despăgubească.

Asociația Parcul Natural Văcărești: Așteptăm momentul istoric!

Între timp, se fac pași pentru ca Lacul Văcărești să fie declarat arie protejată. Statutul de parc natural ar urma să fie stabilit prin hotărâre de Guvern, iar în documentație a fost cuprinsă și o hotărâre a Primăriei Capitalei.

„Consider că trăim astfel un moment oarecum istoric, în sensul în care ne apropiem de finele a trei ani în care ceea ce încercăm noi să facem, cei de la Asociația Parcul Natural Văcărești, este să oferim un plămân verde nesperat Capitalei.

În momentul de față Bucureștiul este una dintre capitalele europene cu cea mai mică suprafață verde din Europa și în același timp este una dintre capitalele europene cu cel mai puțin spațiu verde din Europa. Cred că acest parc poate să ne ofere câteva sute de hectare în plus de spațiu verde”, a declarat alpinistul Alex Găvan, unul dintre cei care susțin transformarea Deltei Văcărești în rezervație naturală.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.