Scăldatul în Lacul Sfânta Ana este interzis începând din acest an

scăldatul interzis in lacul sfânta ana
Foto: Captură YouTube Lucian Ionescu

Începând din acest an, scăldatul în Lacul Sfânta Ana este interzis. Noul plan de management al Rezervaţiilor Naturale Lacul Sfânta Ana şi Tinovul Mohoş interzice scăldatul pentru a conserva zona care ajunsese să fie destul de mult afectată de prezența turiștilor.

„În planul de management al Lacului Sfânta Ana şi Tinovului Mohoş, aprobat la 14 decembrie anul trecut şi publicat în Monitorul Oficial, se reglementează că scăldatul este interzis, iar înotul se face doar cu aprobarea Sistemului de Gospodărirea Apelor Harghita şi numai în cazul activităţilor tradiţionale, concursurilor sportive, cu respectarea anumitor reguli, cu avizul Sistemului de Gospodărirea Apelor (SGA) şi supravegheat”, a declarat custodele Rezervaţiilor Naturale Lacul Sfânta Ana şi Tinovul Mohoş, Kerezsy László, pentru publicația locală informatiahr.ro.

Panourile prin care turiştii sunt avertizaţi că scăldatul în lac este interzis au fost amplasate deja. Panourile conțin mesaje în 5 limbi: română, maghiară, engleză, germană şi rusă.

„Pentru a evita poluarea şi în timp distrugerea zonei protejate şi ca să evităm degradarea calităţii apei Lacului Sfânta Ana şi a zonei protejate s-a dispus interzicerea scăldatului. Venea multă lume, unii se dădeau cu tot felul de soluţii de protecţie solară, loţiuni de corp şi intrau în apă, alţii erau în stare să pregătească mâncarea de picnic şi apoi să îşi spele vasele şi ustensilele tot în apa lacului”, a explicat inginerul Darvas János de la SGA Harghita de ce s-a luat această decizie.

„Astfel, poluarea creată de activitatea umană se va reduce la minimum posibil. E un pas înainte, care trebuia făcut. Pentru scăldat există ştranduri şi bazine unde repercusiunile activităţilor recreative nu au acelaşi impact distrugător ca în cazul Lacului Sfânta Ana”, a completat el pentru sursa citată.

Pe perioada verii, cele două rezervaţii vor fi deschise publicului zilnic începând de la ora 9:00 până la ora 19:00.

Lacul Sfânta Ana (în maghiară Szent-Anna tó) este singurul lac vulcanic din România. Este situat în masivul Ciomatu din județul Harghita, pe stânga râului Olt, în apropiere de stațiunea Tușnad. Lacul este așezat pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu Mare.

Lacul Sfânta Ana se află la o altitudine de 946 de metri. De formă aproape circulară, are o lungime de 620 de metri și o lățime maximă de 460 de metri. Suprafața sa este de 19,50 de hectare, iar adâncimea maximă este de 7 metri. Lacul își completează apele numai din precipitații, neavând izvoare, potrivit Wikipedia.org.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.