Satul uimitor unde fetițele se transformă în băieți la vârsta de 12 ani

băiat fetiță
Foto: StockSnap / pixabay.com

Într-un sat din Republica Dominicană, unele fetițe devin băieți atunci când ajung la pubertate din cauza unei tulburări genetice foarte rare, informează telegraph.co.uk.

În vârstă de 24 de ani, Johnny este acum bărbat din punct de vedere fizic și biologic. Însă tânărul de astăzi nu a avut penis până în momentul în care a ajuns la pubertate. El este doar unul dintre tinerii care trăiesc în Salinas, un sat izolat din sud-vestul Republicii Dominicane, și care la naștere erau, aparent, fetițe.

Deși povestea sa poate părea extraordinară, astfel de cazuri sunt atât de întâlnite în sat încât nu mai sunt considerate anormale. Astfel de copii, care nu au organ sexual masculin până la pubertate, sunt numiți „guevedoces”, expresie care înseamnă „penis la 12 ani”.

Johnny a fost crescut ca o fată de părinții săi și a purtat numele de Felecitia.

„Îmi amintesc că obișnuiam să port o rochiță roșie. Am mers la școală și purtam fustă. Niciodată nu mi-a plăcut să mă îmbrac precum o fată. Când îmi aduceau jucării pentru fete nu mă jucam cu ele. Tot ce voiam să fac era să mă joc cu băieții”, a povestit Johnny pentru BBC.

„Când m-am schimbat am fost fericit”

Această tulburare genetică rară apare din cauza lipsei unei enzime care declanșează producerea de dihidrotestosteron, un hormon masculin, atunci când fătul este în uterul mamei.

Copiii aflați în uter, fie că sunt băieți sau fetițe, au o mică protuberanță între picioare. Pe la vârsta de 8 săptămâni, băieții încep să producă dihidrotestosteron în cantități mari, ceea ce transformă protuberanța într-un penis. În cazul fetițelor, protuberanța devine un clitoris. Însă unii băieți nu au enzima care declanșează producția de hormoni, așa că aparent se nasc fetițe, mai notează telegraph.co.uk.

<Guevedoces> sunt numiți uneori și <machihembras>, adică „întâi femeie, apoi bărbat”. Dacă nu sunt supuși unor teste odată ce s-au născut, copiii par fete și par să aibă vagin.

Abia când copilul ajunge la pubertate și în corpul său se produce foarte mult testosteron, apare și organul sexual masculin. Ceea ce ar fi trebuit să se întâmple în uter se întâmplă 12 ani mai târziu.

Johnny, care a „devenit” băiat ceva mai devreme, la vârsta de 7 ani, a mai povestit pentru BBC că nu s-a simțit niciodată fată și că a fost fericit când a devenit băiat în totalitate: „Când m-am schimbat am fost fericit”.

Băieții cu nume de fete: Felecitia, Carla, Catherine

O fetiță din sat pe nume Carla trece acum prin aceeași schimbare. Deși a fost crescută ca fată, mama ei a observat că încă de la vârsta de 5 ani prefera să se joace cu băieții.

Mulți băieți din localitate au ales să nu își mai schimbe numele de fată, așa că în Salinas trăiesc mulți bărbați cu nume precum Catherine.

„Guevedoces” au fost descoperiți în anii ’70 de endocrinologul Julianne Imperato de la Universitatea Cornell, care a călătorit în Republica Dominicană după ce a auzit niște zvonuri ciudate despre fetițe care se transformau în băieți.

De atunci, alte cazuri similare au fost documentate în unele sate din Papua Noua Guinee.

Aproximativ 1 din 90 de copii din Salinas sunt „guevedoces” și, deși la maturitate sunt bărbați normali din punct de vedere sexual, ei păstrează anumite particularități, ca de exemplu mai puțin păr facial și o prostată mai mică față de medie.

Specialiștii cred că această tulburare genetică a rezistat de-a lungul generațiilor din cauza izolării locuitorilor din Salinas.

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Echinocțiul de toamnă se întâmplă astăzi. De ce este important să știi asta
Ce salarii sunt în Armata Română
eMAG începe Revoluția Prețurilor. Reduceri ca de Black Friday
Locuri de muncă în Anglia. Se caută lucrători în depozite, salarii de peste 1500 de euro

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.