Satul din România în care un conac are preț de garsonieră

FOTO: Magazinuldecase.ro
FOTO: Magazinuldecase.ro

„Când se crăpa de ziuă, mama mergea la muls vitele, apoi venea şi făcea focul. Pe urmă, ducea laptele la lăptărie, unde primea bani pentru el. Venea înapoi, făcea mâncare şi dădea drumul la animale.

Pe la ora 9.00 dimineaţa, când termina cu toate, îşi lua furcoiul, punea mâncarea în ţechere (n.r. – coşuri) şi mergeam la tata, plecat de dimineaţă la coasă, la ştiuc (n.r. – câmp)“, povestea Gheorghe Costea, unul dintre ultimii săteni din Gherdeal, în urmă cu trei ani, pentru jurnaliștii de la Adevărul.

Sunt imaginile vechi ale unui sat din vremea în care număra aproximativ 300 de oameni, 112 case, două biserici, două școli, lăptărie și magazine.

Prima depopulare a Gherdealului a avut loc în anii `60, când mulți au plecat la oraș. A doua a venit după Revoluția din 1989, când cei mai mulți sași au plecat în Germania.

Ultima nuntă în satul sibian Gherdeal a avut loc în 1987, iar ultimul copil s-a născut în 1988. Acum au mai rămas în jur de 12 locuitori, toți trecuți de 50 de ani.

Un conac săsesc, construit în 1898, fosta casă parohială evanghelică din Gherdeal este scos la vânzare în această perioadă. Este situat în centrul satului, lângă biserica fortificată din secolul al XIV-lea. Terenul are o suprafață de 3.000 de metri pătrați. Prețul este de 32.000 de euro.

„Este compusă din parter de 150 mp cu un total de 8 încăperi, după cum urmează: hol mic, 4 camere decomandate pretabil dormitoare din care 2 foarte mari, hol secundar parte din care se poate amenaja baie accesibilă din fiecare dormitor, cameră cu intrare adițională din grădina în care se poate amenaja bucătărie, cameră mică unde se poate amenaja baie pentru unul din dormitoare, pivniță de 50 mp, pod pe toată suprafața”, se mai precizează în anunț.

Satul se află la jumătatea distanței dintre Sibiu și Brașov. Se poate vedea Făgărașul și râul Olt de pe oricare dintre dealurile din apropiere.

https://www.youtube.com/watch?v=R5bwi0UYMDs

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.