Satul din România în care se va trăi ca în vremea dacilor

Imagine din satul dacic FOTO: adevarul.ro
Imagine din satul dacic FOTO: adevarul.ro

O fundație condusă de preotul Mihail Milea, foarte pasionat de istorie, vrea să construiască un sat în care să se trăiască ca pe vremea lui Burebista. Potrivit adevarul.ro, așezarea va fi lângă județul Buzău, pe un deal din comună Năeni. Proiectul spune că locuitorii vor trăi în bordeie de piatră și doar din creșterea animalelor și roadele pământului.

Primele locuințe dacice au fost construite pe dealul Tigoarea, așa cum îi spun localnicii din Năeni. Înainte să înceapă proiectul, preotul Mihail Milea s-a documentat foarte bine cu privire la viața dacilor și modul în care trăiau.

„Deţinem o suprafaţă de patru hectare de la primăria localiăţii Năeni pe care o amenajăm corespunzător pentru a fi locuită permanent. La început am împădurit cu peste 4.000 de pomi, plantaţi cu ajutorul unor voluntari, am pus viţă de vie. Pe lângă cele două bordeie, primele dintre cele pe care ni le-am propus, am mai construit un sanctuar, am amenajat un lac, stâna propriu zisă. Vor fi oameni care vor locui efectiv acolo, va fi un sat viu.

Noi facem doar vatra satului dar el se va extinde în funcţie de numărul celor care vor dori să locuiască acolo. Se vor naşte copii acolo. Vrem să ne întoarcem la tradiţiile vechi, la simplitate, naturaleţe. Va fi şi un obiectiv turistic dar va fi şi un muzeu viu, un sat normal cum sunt cele naturale, dar cu obiceiuri mult mai vechi”, a declarat preotul Mihail Milea, pentru jurnaliștii de la Adevărul.

În bordeile construite locuiesc deja cinci oameni, printre care ciobanii de la o stână și voluntari de la Buzău care lucrează la amenajarea bordeielor de piatră.

Preotul spune că toți cei care vor locuia acolo în viitorul apropiat vor mânca precum dacii, trebuie „să trăiască precum dacii, să aibă ocupațiile strămoșilor, precum cioplitul pietrei, al lemnului, olăritul”.

„Oamenii vor creşte animale, păsări, vor prepara carnea la proţap, sau în vase din ceramică, veselă din lemn. Vor fi îmbrăcaţi în straiele dacilor. Îşi vor asigura singuri hrana, vor putea face rost de bani din vânzarea produselor animale, naturale toate, mierea de albine, a vinului pe care îl vor obţine.

Se vor autogospodări iar în timp comunitatea se va extinde şi vor fi construite bordeie în funcţie de creşterea numărulu de locuitori. Este posibil ca unii să nu reziste prea mult acestui stil de viaţă, însă cu siguranţă vor veni alţi voluntari. Satul nu va fi niciodată gata, pentru că el va fi în continuă dezvoltare”, a mai spus preotul Milea, pentru jurnaliștii de la Adevărul.

Primarul din Năeni spune că zona ar putea deveni una foarte atractivă din punct de vedere turistic atât pentru români, cât și pentru străini, atunci când se va contura această comunitate.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

O poveste ca în filme. Bolnav, abandonat de părinți, a ajuns student la Inginerie Aerospațială
Un fotograf a scos telefoanele mobile din imagini pentru a ne arăta cât de dependenți suntem
Test. Cât de bine cunoști casele 100% românești
Elevă dată afară de la ore de directoare pentru că avea un model pe fustă
Reduceri eMAG Festivalul Toamnei. Cele mai bune oferte înainte de Black Friday 2015
Locuri de muncă în străinătate pentru mecanici și electricieni români

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.