Satul din România care are condiții de viață ca în Germania. Plus aer curat

FOTO: Capturi Digi24 și Andrei Stroe/Wikimedia Commons
FOTO: Capturi Digi24 și Andrei Stroe/Wikimedia Commons

O așezare mică de la poalele munților s-a transformat într-o localitate cochetă. Potrivit Digi24.ro, comuna Drăguș, care se află la o distanță de 90 de kilometri de Brașov, are sistem de apă și canalizare, drumuri asfaltate, grădiniță cu program prelungit și predare în limba germană și seamănă cu o localitate bavareză.

Comuna a început să se dezvolte după ce autoritățile locale au început să depună proiecte pe fonduri europene.

Tot cu ajutorul fondurilor europene, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a reușit să dezvolte aici un centru cu mașină și echipamente de protecție cu 18 voluntari.

Primarul spune că urmează să fie dezvoltate și un sistem de irigare, precum și o platformă comună de gunoi în sprijinul crescătorilor de animale, pentru a-și depozita gunoiul de grajd conform normelor.

Din 2014, aici funcționează și un muzeu, o casă tradițională din Drăguș. Proiectul avea ca termen de finalizare 2019, însă totul a fost făcut până în 2015. De altfel, pentru anul acesta, Drăguș a fost desemnat, alături de alte 16 comune din țară, „Sat Cultural al României”.

Satul Drăguș are și povești interesante de spus. A devenit cunoscut în 1929, când o echipă de specialiști condusă de de Dimitrie Gusti a realizat o primă serie de monografii rurale. Atunci s-au scris primele cărți referitoare la viața socială a satului din România.

Tot din Drăguș s-ar fi cules melodia pe care Maria Tănase a făcut-o celebră în toată țara – „Cine iubește și lasă”.

Potrivit Adevarul.ro, turiştii pot vedea la Drăguş, la pas, casele vechi specifice Ţării Făgăraşului, biserica din secolul al XVIII-lea, dar şi cea mai veche moară cu pietre din zonă.

Vizitatorii iubitori de munte pot face drumeţii în Munţii Făgăraşului. Există un traseu marcat care duce până la Coliba lui Remus (denumită după un cioban), la 1.650 de metri înălţime. Aici există un refugiu amenajat şi se poate înnopta.

FOTO: Capturi Digi24 și Andrei Stroe/Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.