Sătenii din Târnăvioara își vor casele vopsite din nou cu „mândră-Mărie”

Proprietarii mai multor case vechi din satul sibian Târnăvioara au învățat cum să folosească o nuanță de albastru de pe vremea bunicilor și a străbunicilor. Potrivit Digi24, acest lucru a fost posibil cu ajutorul unor fonduri norvegiene.

Micul sat din apropiere de Copșa Mică are cinci case care au prins culoarea și frumusețea din vremurile de altădată. Acestea au fost reparate și vopsite în albastru ultramarin, o culoare folosită în urmă cu sute de ani. Sătenii îi spun colorantului „mândră-Mărie”, așa cum știu de la străbunici.

„El este folosit chiar din Evul Mediu, în Afganistan, iar în Europa, în vestul Europei, de fapt, a fost adus doar pe la 1900 și apoi și în România. Avea chiar prețul aurului, așa că era foarte, foarte rar”, le-a spus arhitectul Tudor Popa jurnaliștilor de Digi24.

Comunitatea din Târnăvioara se confurtă cu probleme economice și este considerată defavorizată. Prin acest proiect se dorește revitalizarea turismului în zonă.

Proiectul, în valoare de 1,3 milioane de lei, cuprinde, dincolo de cursuri de renovare și de întreținere a caselor vechi, și lecții prin care oamenii locului învață cum să-și promoveze localitatea ca destinație turistică rurală.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Americanii caută babysitter. Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să muncești peste Ocean
La volan prin Europa. Cele mai atractive oferte de muncă pentru șoferi
Reduceri eMAG laptopuri. Top 10 oferte

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.