Șase păsări exotice au fost fotografiate pe un lac din România

FOTO: Florin Floreanu via Societatea Ornitologica Romana
FOTO: Florin Floreanu via Societatea Ornitologica Romana

O echipă de cercetători de la Societatea Ornitologică Română a observat șase păsări flamingo. Păsările au fost surprinse pe lacul Fundata, la aproximativ 25 de kilometri de Slobozia.

„La o zi după plecarea acvilei Arlie, în județul Ialomița, a fost observat un grup de șase păsări flamingo (Phoenicopterus roseus). Anul trecut, specia a fost observată de mai multe ori. În 2016, la Vadu, participanții la Expediția Națională SOR au descoperit 4 exemplare adulte, iar mai apoi au fost văzute altele și la Techirghiol și la Balta Albă”, se arată într-un comunicat SOR.

Echipa SOR, formată din Emil Todorov, Dani Drăgan, Dorin Damoc și Ovidiu Neculai Bufnilă, se întorcea de la o conferință de presă din Slobozia.

„Plecasem spre București după conferința de presă și am oprit să vedem ce păsări migratoare găsim pe lac. Flamingii erau dreptate de noi și am bănuit că sunt stârci cenușii, dată fiind talia mare și culoarea gri, așa că ne uitam cu mai multă atenție spre rațele sălbatice. Când am îndreptat lunetele ornitologice spre ei am observat că era păsări tinere, care nu au ajuns încă la coloritul acela roz, frumos, specific flamingilor. Și erau nu mai puțin de șase.

Ghinionul cel mare – s-a terminat bateria de la aparatul foto, așa că am apelat la ajutorul jurnalistului ialomițean Florin FLoreanu. El a venit în doar 30 de minute din Slobozia cu un aparat foto bun și un teleobiectiv care ne permite să facem poze de calitate, fără să deranjăm păsările”, a povestit Ovidiu Necula Bufnilă.

Păsările flamingo preferă habitatele cu întindere mare de apă de adâncime redusă, respectiv 30-50 de centimetri, unde caută hrană în mal cu ajutorul ciocului. Se hrănesc în special cu nevertebrate de toate genurile pe care le filtrează cu ciocul din malul de pe fundul lacurilor.

Culoarea roz o capătă datorită cantității mari de carotenoizi pe care o dobândesc datorită consumului crustaceelor capturate de pe fundul lacurilor cu apă salmastră sau sărată. Lungimea corpului este de 120 – 145 de centimetri, iar anvergura aripilor este de 140 – 165 de centimetri, cu o masă corporală de 2,1 – 4,1 kilograme.

Acvila Arlie a plecat spre țările calde

Un alt proiect al cercetătorilor Societății Ornitologice Române este monitorizarea acvilei țipătoare mici Arlie.

Este a cincea migraţie a păsării, de când i-a fost pus dispozitivul care permite să fie urmărită. Ea va zbura nu mai puțin de 12.500 de kilometri, până la cuibul său din Africa.

Acvila a plecat din județul Brașov și a străbătut, în prima zi de călătorie, aproape 250 de kilometri. De data aceasta, cu 15 km mai puțin, pentru că a evitat sa zboare deasupra Capitalei, așa cum făcea de obicei.

A înnoptat în Bulgaria, în apropiere de localitatea Sarpovo. În total, Arlie va străbate 17 țări, de pe trei continente – Europa, Asia și Africa. Acvila este monitorizată din anul 2013 și se întoarce în fiecare primăvară la cuibul său din România.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.