Șase mari universități din lume se bat pe un geniu la o materie care nu se predă în școli

astronomie
Paul Draghiș Foto: Facebook Paul Andrei Draghiș

A terminat clasa a XII-a cu note foarte bune, iar șase universități de prestigiu din lume se bat să îl aibă ca student datorită unei materii la care a excelat ani la rândul.

Paul Draghiș este din Baia Mare, iar din clasa a VII-a a devenit pasionat de astronomie și de astrofizică, materii care nu se predau în școlile din România, doar în centrele de excelență.

Profesoara de fizică din școala generală a observat că Paul ar putea fi înclinat spre aceste două materii, așa că l-a îndrumat spre astronomie.

„Am mers mai întâi din curiozitate, dar în timp am observat că-mi place, mă descurc, aşa că am continuat să mă pregătesc constant”, a spus Paul pentru adevarul.ro, ediția de Baia Mare.

De atunci, tânărul s-a calificat cu ușurință la concursurile naționale și cele internaționale, de unde s-a întors de cele mai multe ori cu medalia de aur.

„Prima olimpiadă internaţională a fost cea din Kazachstan, când am obţinut argint, în 2011. Eram în clasa a VIII, dar nu a fost o „veste” chiar aşa mare când am aflat că m-am calificat, pentru că eu mă calificasem şi în clasa a VII-a, în primul an de participare. Din păcate, atunci nu am putut să particip pentru că nu aveam vârsta de participare conform regulamentului. Am fost destul de dezamăgit atunci, însă a fost mai bine aşa, pentru că eram sigur că anul următor voi avea mai multe şanse să iau un premiu mai bun”, rememoreză Paul.

La cele șase olimpiade naționale și șase internaționale, Paul a venit mereu cu medalie acasă, printre care o mențiune onorabilă, un premiu al-III-lea la o probă pentru echipe, două medalii de argint și trei de avut.

Datorită rezultatelor foarte bune la astronomie și astrofizică, dar și pentru că a avut note foarte bune și la celelalte materii, Paul și-a dorit să învețe la o universitate din străinătate. Toate cele şase universităţi la care şi-a trimis CV-ul l-au acceptat. Trei dintre acestea sunt în Marea Britanie, UCL, Manchester şi Nottingham, Jacobs University din Germania, Bremen şi altele două în SUA, Stanford şi Purdue University.

Paul a ales Universitatea Standford, iar singura condiție pentru a învăța din toamnă în Statele Unite este să treacă clasa. El își dorește să obțină un doctorat în astronomie și astrofizică, apoi vrea să lucreze în cercetare.

Recomandările editorilor GreatNews:


Va parcurge 3.000 de km până la Marea Nordului. Ce vrea să arate un biciclist din România
Româncele sunt din nou cele mai bune spadasine ale Europei
Drumul din România unde căprioarele au prioritate. Șoferii trebuie să le permită să traverseze


Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe
 pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.