Șapte lucruri pe care le-am învățat din prima parte a sezonului în fotbalul românesc

Petrolul Ploiești și Concordia Chiajna au disputat aseară ultimul meci al Ligii 1 din 2014. A fost o partidă frumoasă, încheiată cu scorul de 2-2, însă nivelul fotbalului românesc este mai slab ca în urmă cu un an.

După 17 etape pe care puțini români le-au văzut, meciurile fiind urmărite de pe stadion de puțini români, în timp ce audiențele au scăzut și ele destul de mult, după ce drepturile de televizare au ajuns în portofoliul Look TV, fotbalul românesc a intrat aseară în vacanța de iarnă.

Mai jos, vă prezentăm câteva concluzii despre prima parte a sezonului în Liga 1.

1. Steaua peste toți

Chiar dacă are de ceva vreme principalii conducători la închisoare și la începutul sezonului l-a pierdut și pe antrenorul Laurențiu Reghecampf, Steaua București pare să fi rezolvat deja problema titlului. Are 9 puncte avans față de prima urmăritoare, CFR Cluj, dar și cel mai bun atac și cea mai bună apărare.

Cu toate că și-a pierdut de curând stema și culorile în tribunal, acestea revenind clubului Armatei, Steaua rămâne echipa care ține în viață fotbalul românesc, furnizând coloana vertebrală pentru echipa națională.

2. Petrolul, echipa șanselor ratate

Cu toate că la începutul sezonului se anunța o candidată la titlu, Petrolul Ploiești a avut o jumătate de an plină de turbulențe. Mai întâi a venit abandonul lui Răzvan Lucescu, care nu a reușit să continue munca excelentă a lui Cosmin Contra pe banca ”lupilor”. Apoi, patronul Dan Capră a ajuns după gratii.

Prahovenii pregătiți acum de Gheorghe Mulțescu pierd rar, dar nu câștigă suficient de des, obicei pe care l-au deprins în ultimele trei sezoane.

3. Dezastru la Dinamo. Astra își revine

Aflată deja în insolvență, Dinamo a ratat deja două obiective majore, fiind eliminată din Cupa României de CS Mioveni și aflându-se la 17 puncte de liderul Steaua în Liga 1.

Cu un lot extrem de subțire, dar și cu un antrenor lipsit de experiență – Ionel Dănciulescu -, ”câinii roșii” au încheiat turul de campionat cu cel mai sever eșec din cei 66 de ani de existență a clubului: 1-6 cu Astra Giurgiu.

Echipa de lângă Dunăre a avut o primă parte inconstantă de sezon, însă schimbarea lui Daniel Isăilă cu Oleg Protasov pare să fi fost o decizie bună. Giurgiuvenii, care în debutul sezonului au cucerit Supercupa României, sunt neînvinși cu ucraineanul pe banca tehnică, iar pentru retur au din nou ambiții mari.

4. CFR Cluj se agață de podium

Cu jucătorii neplătiți și rămasă fără antrenorul Vasile Miriuță, care a dezertat în Ungaria, CFR Cluj a rămas, ca printr-o minune, pe locul 2 în Liga 1.

Sunt șanse mici ca ardelenii să se mențină la vârf, având în vedere că atât Astra, cât și Petrolul par a fi echipe mult mai consistente.

5. Universitatea Craiova trăiește din nou

După un start dezastruos de sezon, craiovenii traversează cea mai bună perioadă din ultimii 20 de ani în fotbalul românesc.

Echipa pregătită de tandemul Emil Săndoi – Sorin Cârțu nu a mai pierdut de 11 meciuri în Liga 1, reușind opt succese în această perioadă și fiind la doar patru puncte distanță de un loc în cupele europene.

6. Luptă oarbă la retrogradare

Cum din sezonul viitor, Liga 1 se va restrânge de la 14 echipe, de la 18 câte sunt în prezent, la finalul sezonului vor retrograda șase echipe.

Cu toate că nu există încă victime-sigure, Rapid, Oțelul și CSMS Iași vor avea mult de tras în retur pentru a se salva. În ”horă” mai sunt prinse și Ceahlăul, Concordia, Gaz Metan, Pandurii, Universitatea Cluj, FC Brașov și Viitorul Constanța. Echipa lui Gheorghe Hagi ocupă locul 9, însă este la doar 3 puncte de ultimul loc retrogradabil.

7. Rapid, ”lanternă roșie” pentru prima dată?

Cu toate că situația de club este jalnică, problemele financiare ale grupării din Giulești fiind deja de notorietate națională, Rapid a făcut un tur de campionat onorabil.

Chiar și așa, ”alb-vișiniii” încheie clasamentul. Dacă situația rămâne neschimbată și în retur, ar fi pentru prima oară în istorie când echipa termină pe ultima poziție.