Șapte citate importante ale lui Cristian Țopescu: ”Am spus că se putea da 11 metri. Când m-am întors la Steaua, am fost trimis trei zile la arest!”

Cristian Țopescu (1937 - 2018). Foto: Adevărul

Cristian Țopescu lasă un mare gol în comentariul sportiv românesc. Meticulos, tacticos și educat, fostul comentator a fost de multe ori prima voce care a relatat performanțele sportivilor din România.

Cristian Țopescu s-a stins din viață la 81 de ani. A petrecut o jumătate de secol în curtea TVR, unde a început ca reporter sportiv și a ajuns chiar și director general adjunct al televiziunii.

Mai jos, vă oferim câteva dintre cele mai interesante citate ale acestui corifeu al presei sportive românești.

”Am comentat un meci Steaua cu Steagu’ Roşu Braşov în Divizia A. La un moment dat, Ienei l-a ţinut de braţ în careu pe vârful Goran şi am spus că se putea da lovitură de la 11 metri. Arbitrul n-a dat penalty. Când m-am întors la Steaua am fost trimis trei zile la arest”, își amintea Țopescu într-un interviu acordat pentru Gazeta Sporturilor în 2015.

„Dacă lui Balaci i se va aproba să joace peste hotare, ca şi lui Boloni şi lui Ştefănescu, vor fi doar avantaje pentru ţară, pentru Federaţie, pentru club, pentru jucători şi pentru echipa naţională. Dar cel mai mare avantaj va fi stimulentul extraordinar pentru cei tineri, care vor vedea că un jucător serios are la o anumită vârstă şansa de a juca într-o echipă echipă străină valoroasă, sporind prestigiul fotbalului românesc”, a spus Cristian Țopescu în timpul meciului dintre România și Suedia, din 1983. Acest comentariu avea să îl coste, el fiind scos din prim-plan și ratând șansa de a comenta finala Cupei Campionilor dintre Steaua și FC Barcelona, în 1986.

Cristian Țopescu: ”Finala Steaua – Milan, cel mai slab comentariu din carieră”

”Nu aveam voie sa spun nimic despre orasul Barcelona, acolo unde se juca finala, despre primele italienilor si nici despre numarul de suporteri ai lui Milan de 100 de ori mai mulţi ca ai noştri. Asa ca am intrebat „Bine, dar numele jucatorilor pot sa le spun?” Daca nu ma supuneam ordinelor primite, despre care am vorbit anterior, Ilie Ceausescu ma putea arunca imediat. Nu doar de la televiziune, ci si din Bucuresti. Celor tineri poate li se pare ciudat acum. Dar ei nu stiu ce insemna atunci sentimentul de frica”, a declarat Țopescu.

”Eu am fost cel care a avut ideea ca pe tabela stadionului Steaua, la finalul meciului cu Anderlecht din semifinala Cupei Campionilor ’86, sa apara celebrele cuvinte „Notre respect, Anderlecht!”. Am considerat ca belgienii, indiferent de rezultat, merita respectul nostru. Nu a fost nimic ironic. Din pacate, azi oamenii nu inteleg normalitatea, li se pare nefiresc. Am nostalgia publicului civilizat”, își amintea Țopescu într-un interviu acordat pentru Telekom Sport.

… despre cele mai frumoase momente din carieră:

Sunt mai multe. Finalele CM handbal 1970, 1974, castigate de Romania, noaptea de vis a Nadiei, Montreal 1976, 5 Campionate Mondiale de gimnastica si 6 Campionate Europene de gimnastica, castigate de echipa feminina a Romaniei si doua editii ale JO 2000 si 2004, de asemenea castigate de echipa feminina de gimnastica a tarii noastre, apoi Romania – Argentina, de la Campionatul Mondial din SUA 1994.

… despre comentariile sale:

S-au schimbat si stilurile de a comenta o competitie sportiva. Atunci faceam multe divagatii, acum ele nu prea se mai fac. Pe de o parte este bine , fiindca nu distrag atentia telespectatorului de la ce vede, pe de alta este rau pentru ca acele divagatii reprezentau intr-un fel o cultura sportiva, te faceau sa afli multe lucruri interesante: tari, orase, stadioane, suporteri.

Cristian Țopescu: ”Este nevoie de un cap limpede”

”Cei care vor să facă gazetărie sportivă trebuie să isi pastreze originalitatea, fara a imita. Sa evite marele pericol care e infumurarea si aroganta. Este nevoie de un discernamant sanatos, ca sa nu te ineci in laude ocazionale. Dupa un prim succes in presa, apar prieteni, cunostinte, rude, care te lauda, si daca nu ai acest „cap limpede” sa nu te entuziasmezi prea mult, atunci cu siguranta vei urca treptat in ierarhia profesionala”.