Părinții unui tânăr care a șantajat o fată cu imagini compromițătoare vor plăti despăgubiri victimei

adolescentă teamă frică depresie
Foto: rubberduck1951 / pixabay.com

Familia unui adolescent de 17 ani din Bacău va trebui să achite 40.000 de lei (aproximativ 8.600 de euro) daune morale unei eleve în vârstă de 15 ani, pe care fiul acestora a şantajat-o şi a umilit-o, publicând în mediul online fotografii şi filmuleţe intime, relatează adevarul.ro.

Hotărârea a fost luată de Tribunalul Bacău în luna aprilie şi a rămas definitivă, nefiind atacată de părţile din dosar.

Pe lângă daunele morale, judecătorii au luat împotriva inculpatului măsura educativă a asistării zilnice pe o perioadă de 6 luni.

Cum o discuție pe Facebook s-a transformat în șantaj

Victima l-a cunoscut pe elevul G.N. în luna august 2017, pe Facebook. Au început să poarte discuţii banale, însă la un moment dat adolescentul i-a cerut fetei o fotografie. Fata i-a trimis una obişnuită, în care apărea îmbrăcată. Ulterior, băiatul i-a cerut o altă fotografie, ”mai sexy”, iar fata i-a trimis una în care apărea în lenjerie intimă.

Când nu a mai răspuns solicitărilor, G. N. a distribuit pe Facebook şi pe Youtube fotografiile intime ale fetei. A păcălit-o că le va şterge dacă îi va trimite o altă poză în care să fie dezbrăcată, apoi un filmuleţ. De frică, minora s-a conformat, mai relatează adevarul.ro.

Șantajul nu s-a oprit aici, iar tânărul i-a spus că le va șterge dacă va întreține relații sexuale cu el. A amenințat-o că dacă va refuza va transmite toate înregistrările compromitătoare directorului liceului şi tatălui ei.

Revenge porn, un fenomen pe val

Până la urmă, tânăra a luat legătura cu Poliția, care a început să investigheze cazul.

Din păcate, acesta nu este primul caz de acest gen din România, multe alte tinere ajungând să fie șantajate din cauza imaginilor trimise pe internet în care apăreau dezbăcate sau în ipostaze sexy.

Odată cu explozia rețelelor de socializare, fenomenul – care este cunoscut sub numele de „revenge porn” („răzbunare prin imagini porno / erotice” în limba română) – a devenit tot mai întâlnit în rândurile adolescenților.

Foto: rubberduck1951 / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.