Sancționat cu 10% din salariu pentru o pauză de cafea

Cum să faci o cafea mai aromată
Cum să faci o cafea mai aromată. Foto: Julius Schorzman via Wikimedia Commons

Un angajat al unei multinaţionale din Bucureşti a pierdut prima anuală și a primit o sancţiune de 10% din salariu pentru că a omis să ponteze o pauză de cafea. 

„Conform regulamentului intern, pentru o pauză de zece minute nepontată, de cafea, am fost sancţionat cu 10% din salariu pentru o lună”, a povestit Andrei M. pentru publicația “Business Magazin”. În plus, angajatul companiei a pierdut şi prima anuală, însemnând 50% din valoarea unui salariu, bonus oferit în fiecare an către angajaţi.

”Acum a devenit un coşmar. Pe de-o parte, ţi se recomandă să faci pauze pentru că nu e bine să stai tot timpul în faţa calculatorului şi, în plus, tot angajatorul spune că îţi reduce şi productivitatea. Pe de altă parte, tot angajatorul îţi spune că nu ai destule ore lucrate. Este oribil, iar de când am fost promovat, am ajuns în situaţia să îi cert şi eu (care sunt la rândul meu mustrat de cineva) pe oamenii din subordine pentru că nu au „pontat” destul din cauză că au stat prea mult la ţigară”, spune Andrei M.

Modul în care este monitorizată activitatea angajaţilor de către companii în timpul programului de lucru a căpătat forme diferite, de la completarea unor fişe la venirea şi plecarea la serviciu, cartele de acces la intrarea sau în interiorul clădirii sau softuri de monitorizare a perioadei în care sunt conectaţi la sistemul companiei (pentru cei cărora li se permite să lucreze de acasă).

Justificarea este, spun angajatorii, că fişele de pontaj sunt obligatorii în cazul în care compania se confruntă cu controale de la inspectorii de muncă, acestea fiind un instrument prin care se poate demonstra că nu există, de exemplu, abuzuri ale angajatorilor în relaţia cu angajaţii (cum ar putea fi considerată, de exemplu, munca peste program neplătită suplimentar). De asemenea, fişele de pontaj sunt utile în anchetele care vizează accidentele de muncă.

Pe de altă parte, așa s-a ajuns la „vânarea” timpului de lucru pierdut al fiecărui angajat în parte, mai notează „Business Magazin”: angajaţii din multinaţionale care fumează primesc mereu pe e-mail înştiinţări prin care li se solicită să motiveze de ce au lipsit în anumite intervale de timp, pe zile, chiar dacă este vorba de câteva minute, cât au stat la fumat. Este un fel de avertisment, iar la trei astfel de nerespectări de program li se spune să compenseze cu timp suplimentar de lucru. De regulă, nu li se scade salariul, dar sunt puşi să justifice ce au făcut în acel interval.