S-a scumpit gunoiul! Taxă suplimentară de 80 de lei pe lună pentru persoanele fizice dintr-un sector bucureștean

Deșeuri vegetale. Foto: BPheonix / Flickr
Deșeuri vegetale. Foto: BPheonix / Flickr

Chiar dacă primarii au promis în campania electorală, înainte de alegerile de la sfârșitul anului 2016, că nu vor percepe taxa de salubritate, în unele sectoare ale Capitalei aceasta a crescut considerabil.

Persoanele juridice din sectorul 4 al Capitalei vor plăti 80 de lei pe lună, potrivit unei hotărâri a Consiliului Local la sfârșitul anului trecut.

Începând cu 1 ianuarie 2018, taxa de salubrizare din sectorul 4 al Bucureștiului se modifică și se stabilește astfel:

  • în cuantum de 9,6 lei/lună/persoană dacă au venituri nete lunare mai mari de 2.000 lei;
  • în cuantum de 6 lei/lună/persoană dacă au venituri nete lunare mai mici de 2.000 lei, inclusiv minori.
  • în cuantum de 80 de lei/lună pentru fiecare altă entitate indiferent de forma de organizare, cum ar fi: persoanele juridicepersoanele fizice care exercită orice profesii liberale, persoanele fizice autorizate, întreprinderile familiale și înreprinderile individuale, etc,. care au sediul social și/sau punctul de lucru activ/expirat, indiferent dacă se desfășoară sau nu activitate economică, excepție facând doar contribuabilii care se află în suspendare de activitate sau sunt radiați din registrele organelor competente.

Noile tarife ale ”taxei de gunoi” au intrat în vigoare de la începutul anului 2018.

Persoanele fizice care plătesc cu anticipație taxa de salubrizare pentru tot anul, până la data de 31 martie, vor primi o bonificație de 30%. Taxa se plătește la Direcția Generala de Taxe și Impozite a Sectorului 4.

În ciuda faptului că primarii de sector – toți aparținând PSD – au promis, în campania electorală, că locuitorii Bucureștiului nu vor plăti taxa, în sectorul 2 aceasta este de 8,40 de lei / persoană / lună, în timp ce în sectorul 3 tariful de prestație pentru evacuarea deșeurilor manajere este de 5,03 lei/ persoană/ lună/ exclusiv TVA.

În sectorul 5, taxa este de 7 lei și 11 bani.

De cealaltă parte, cetățenii din sectorul 1 nu plătesc niciun fel de tarif pentru ridicarea gunoiului menajer, costurile cu salubritatea fiind suportate de Consiliul Local Sector 1. Locuitorii sunt rugați, totuși, să își sorteze deșeurile.

În sectorul 6, asociațiile de proprietari au fost încurajate să colecteze separat deșeurile, în conformitate cu normele europene, pe care România încă nu le respectă.

Asociațiile de proprietari din sectorul 6 primesc gratuit saci prevăzuți cu cod de bare pentru colectarea deșeurilor. Sacii galbeni vor fi utilizați pentru colectarea deșeurilor reciclabile: hârtie și carton, sticle, plastice și metal. În sacii negri vor fi strânse deșeurile biodegradabile.