Cum alegi o saltea confortabilă pentru dormitor

Știați că ne petrecem aproximativ 30% din viață în pat. Odihna este vitală pentru calitatea vieții și, în consecință, orice detaliu care poate face diferența în acest sens nu trebuie trecut cu vederea.

Primul pas este alegerea unei astfel de saltele ortopedice, de calitate superioară, pentru că oricât ai amenaja un dormitor să fie prielnic unui somn odihnitor, dacă sub tine se întinde o saltea incomodă atunci toate calculele rămân doar pe hârtie și, în timp, efectele negative asupra sănătății devin vizibile – insomnii, iritare, cearcăne, lipsă de concentrare, dureri lombare și multe altele. Și atunci te întrebi legitim ce saltea de pat să aleg…răspunsul vine în cele ce urmează.

Haideți să vedem mai întâi de toate ce tipuri de saltele există, în funcție de principalele tehnologii folosite în productia acestora. Prima opțiune este salteaua clasică, cu arcuri, a căror grosime și diametru variază. Sunt saltele care oferă o bună susținere și confort, cu o bună circulație a aerului în interior și sunt durabile. Avem apoi la dispoziție saltele din spumă, clasică sau cu spumă memorie, ambele fiind hipo-alergenice. Sunt saltele făcute din poliuretan de mare densitate, ce oferă susținere adaptată fiecărei porțiuni a corpului, al doilea tip oferind un confort net superior.

Urmează apoi saltelele din latex, care poate fi natural sau artificial, materiale foarte rezistente și hipo-alergenice. Oferă un confort excelent, prin reducerea punctelor de presiune asupra corpului. Mai avem saltelele ortopedice, recomandate celor cu probleme ale coloanei vertebrale, sunt saltele mai ferme, care asigură alinierea corectă a coloanei. Și mai avem și acele saltele crossover sau hibride, o combinație între saltele cu arcuri și cele cu burete, latex sau spumă memory.

Alegeți materiale hipo-alergenice

Oricare din modelele de mai sus poate fi alegerea optimă, în funcție de greutate, poziție de somn și alte aspecte de natură personală, precum existența sau nu a unor afecțiuni ale coloanei vertebrale. Specialiștii recomandă testarea unei saltele înainte de a o cumpăra pentru a-i face o minimă evaluare de natură fizică. În orice caz, asigurați-vă că materialele din care este confecționată sunt suficient de elastice pentru a se adapta coloanei și corpului, pentru a le susține într-o poziție ergonomică adecvată. Somnul odihnitor depinde de un suport corespunzător oferit de saltea.

În acest context, majoritatea opiniilor favorabile converg spre salteaua din spumă memory, în cazul în care nu aveți probleme cu spatele care necesită saltele speciale ortopedice. Optați, de asemenea, pentru materiale hipo-alergenice care să țină departe, pe cât posibil, acarienii, sursă a multor probleme respiratorii și alergice.

La calitatea somnului contribuie decisiv si un pat bine construit. Puteti consulta aceasta colecție de pat dormitor pentru a gasi modelul potrivit camerei voastre. Recomandarea ar fi să alegi un model cu tăblie tapițată, care oferă un confort sporit, mai ales atunci când vă uitați la televizor.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.