S-a vândut cel mai scump tablou din istorie

FOTO: Wikimedia commons
FOTO: Wikimedia commons

Casa de licitații Christie’s a reușit să stabilească un record. „Salvador Mundi”, tabloul lui Leonardo da Vinci ce îl înfățișează pe Hristos, a fost vândut la prețul record de 450,3 milioane de dolari, de peste două ori mai mult decât cel mai mare preț obținut vreodată pentru o operă de artă.

Înainte de licitație, specialiștii Christie’s estimau pictura la aproximativ 100 de milioane de dolari. Casa de licitație a anunțat că opera a fost adjudecată prin telefon, de un colecționar european. Oficial, recordul anterior era deținut de „Les Femmes D’Alger”, de Pablo Picasso, care a fost achiziționat pentru 179,4 milioane de dolari.

Însă, două tablouri, unul pictat de Willem de Kooning și altul de Paul Gauguin, ar fi fost vândute în cadrul unor licitații private în 2015 cu 300 de milioane de dolari fiecare și erau considerate până acum cele mai scumpe opere de artă din lume.

Tabloul „Salvator Mundi” a fost mult timp considerat o copie, înainte ca experții să îi ateste autenticitatea. Mai puțin de 20 de tablouri semnate de Leonardo da Vinci mai există, iar în afară de această pictură scoasă la licitație, celelalte sunt în proprietatea unor muzee sau instituții.

Pictura lui Leonardo da Vinci se afla până miercuri în proprietatea miliardarului rus Dmitri Rybolovlev, un oligarh exilat care este președintele clubului de fotbal AS Monaco, potrivit Agerpres.ro.

Magnatul rus l-a cumpărat cu 127,5 milioane de dolari de la un comerciant de artă elvețian, Yves Bouvier, care îl achiziționase la rândul lui cu puțin timp înainte cu suma de 80 de milioane de dolari.

FOTO: Wikimedia commons

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.