S-a născut primul copil din lume care are 3 părinți

Primul copil care are „3 părinți” a venit pe lume în urmă cu 5 luni, la data de 6 aprilie 2016, informează publicația „New Scientist”.

Băiețelul este primul copil din lume care s-a născut printr-o nouă tehnică ce folosește ADN de la 3 persoane.
Această tehnică revoluționară le permite părinților care suferă de mutații genetice rare să aibă copii sănătoși. Deocamdată, această metodă – considerată destul de controversată de unele voci – a fost aprobată numai în Marea Britanie. De asemenea, ea poate fi folosită și în țări în care nu există legi care să reglementeze acest domeniu.

Părinții băiețelului născut în urmă cu 5 luni sunt din Iordania și au fost tratați de o echipă americană în Mexic.

Mama băiatului avea genele sindromului Leigh, o boală fatală care afectează dezvoltarea sistemului nervos. Genele acestei boli se află în ADN-ul din mitocondrii, cele care furnizează energie pentru celule, și unde se află 37 de gene care ne sunt transmise de la mame. Acest ADN este separat de cea mai mare parte a ADN-ului nostru, care se află în nucleul celulei.

Aproximativ un sfert mitocondriile femeii au mutația respectivă și, deși ea este sănătoasă, primii ei doi copii au murit din cauza sindromului Leigh.

Cuplul iordanian a încercat să aibă un copil timp de 20 de ani. La 10 ani după ce s-au căsătorit, ea a rămas însărcinată, însă a pierdut sarcina. Apoi, tânăra a pierdut alte 3 sarcini. În 2005, femeia a născut o fetiță. Atunci, cei doi soți au descoperit și cauza probabilă a problemelor: o mutație genetică din mitocondriile mamei. Fetița s-a născut cu sindromul Leigh, care afectează creierul, mușchii și nervii copiilor aflați în creștere. Din păcate, fetița a murit când avea 6 ani. Al doilea copil al cuplului a avut aceeași boală și a trăit doar 8 luni.

Așa că ea și soțul său au cerut ajutorul echipei medicului John Zhang de la Centrul de Fertilizare „Noua Speranță” din New York City, SUA.

Două mame și un tată

În urmă cu mai mult timp, Zhang a început să lucreze la o metodă care să elimine bolile mitocondriale folosind tehnica numită „3 părinți” sau „transfer nuclear”. Medicul a scos nucleul dintr-un ovul al mamei și l-a inserat într-un ovul al donatoarei din care a scos nucleul. Ovulul rezultat – cu ADN nuclear de la mamă și ADN mitocondrial de la donatoare – a fost fertilizat cu sperma tatălui.

Echipa lui Zhang a folosit această abordare pentru a crea 5 embrioni, dintre care doar unul s-a dezvoltat normal. Embrionul a fost implantat apoi în mamă, iar copilul s-a născut 9 luni mai târziu.
Deoarece metoda nu a fost aprobată în SUA, Zhang a mers în Mexic pentru a face fertilizarea, declarând că acolo „nu sunt reguli”.

Medicul este sigur că a făcut alegerea corectă: „Să salvezi vieți este un lucru etic”. Echipa a folosit un embrion masculin pentru ca viitorul copil să nu transmită mai departe ADN-ul mitocondrial moștenit.

Când Zhang și colegii săi au testat mitocondriile copilului, au descoperit că mai puțin de 1% din acestea au mutația. Cercetătorii speră că procentul este suficient de mic pentru a nu cauza probleme. În general, se crede că e nevoie ca 18% din mitocondrii să fie afectate pentru a apărea probleme.

Recomandările editorilor GreatNews:

O nouă terapie anti-cancer dă rezultate „fără precedent”. 90% dintre pacienți s-au vindecat

Primul anticorp uman transformat în medicament anti-cancer. Ucide selectiv celulele bolnave

A fost găsit ”punctul slab” al cancerului. Cum va acționa terapia împotriva bolii

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.