S-au încheiat alegerile în Turcia

recep erdogan turcia
FOTO: Mstyslav Chernov/Wikimedia

Alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia s-au încheiat. Scrutinul a fost cea mai mare provocare electorală pentru Tayyip Erdogan și partidul său AK Party de când au ajuns la putere.

Potrivit Reuters, după numărarea a 61,1% dintre voturi, AK Party are 45,18 procente, iar aliatul său, partidul naționalist MHP are 11,78 procente.

De asemenea, se pare că Erdogan va rămâne președinte. Erdogan are 55% după numărarea a 70% dintre voturile pentru alegerile prezidențiale.

În Turcia nu există exit-poll-uri, primele rezultate apar odată cu venirea serii. Comisia Electorală interzice orice știri despre numărătoare înainte de ora 21.00 pentru a fi sigură că votarea s-a încheiat în toate secțiile, dar, de obicei, devansează această oră după ce s-a asigurat că toți alegătorii aflați la coadă au votat, potrivit Guardian.

Erdogan, preşedintele în funcţie al Turciei, se pregăteşte de o victorie care îi va conferi puteri executive crescute.

El este perceput de mulţi ca un autocrat care a abandonat drumul democratic al Turciei, iar după puciul din 2016 guvernează cu o mână de fier, îndepărtându-şi adversarii sau criticii fără scrupule.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.