Au fost proteste în toată țara. Peste 40.000 de oameni au ieșit în stradă

proteste
Foto: Andreea Dogar

20:25. Pe străzile Capitalei sunt aproximativ 25.000 de oameni. În țară, în total, sunt ieșiți la proteste peste 40.000 de oameni.

20:00. Sunt aproape 20.000 de oameni în București. Una dintre opriri va fi la Ministerul Justiției.

19:48. Desfășurare impresionantă de forțe a Jandarmeriei la București. Sunt și aproximativ 20 de jandarmi călare.

19:42. Sunt peste 15.000 de protestatari în Capitală, în marș spre Palatul Parlamentului.

19:24. Peste 10.000 de oameni au plecat în marș, din Piața Victoriei, spre Palatul Parlamentului. Sunt proteste și în Constanța, Iași, Ploiesti, Timișoara, Cluj, dar și în multe alte orașe.

19:15. La Sibiu, 3.000 de oameni au pornit deja în marș prin oraș. La Brașov sunt 1.200 de protestatari, la Craiova – 1.000, la Constanța – 1.000, la Iași – 1.300.


Duminică seara sunt anunțate proteste în Capitală și în mai multe orașe din țară. Manifestațiile sunt îndreptate împotriva Alianței PSD-ALDE.

„39 de grupuri civice și organizații neguvernamentale, precum și confederațiile sindicale Blocul Național Sindical (alcătuit din 34 de federații profesionale) și Cartel Alfa (alcătuit din 41 de federații profesionale) cheamă fiecare român să ceară în stradă, duminică, 26 noiembrie 2017, ora 18.00, retragerea legilor Justiției și a legilor de modificare a codurilor penale, respingerea în Parlament a ordonanței privind modificarea legislației fiscale și demisia imediată a Guvernului și a președinților Camerei Deputaților și Senatului”, spun inițiatorii.

În Capitală, manifestanţii ar urma să plece din Piaţa Victoriei la ora 19:30 în marş către Parlament, cu mesajele „Nu scăpaţi!”, „Demisia!”.

„PSD-ALDE a intrat cu viteză în ultima fază pentru adoptarea legilor Justiţiei: calendar accelerat în Parlament, mobilizare masivă în comisii, forţarea procedurilor parlamentare. Ei vorbesc de stat paralel. Realitatea este că România ajunge să fie un stat capturat”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

Organizaţiile civice care îi cheamă pe oameni să protesteze din nou în stradă, duminică, spun că România este călcată în picioare, coaliţia de guvernare. „Singura preocupare permanentă a guvernării sunt „drepturile” infractorilor, şi deloc dreptatea pentru victime sau recuperarea banilor furaţi.

Numirile în funcţii publice ne-au adus persoane de o incompetenţă flagrantă şi cu un nivel de moralitate cel puţin discutabil. România este astăzi în situaţia în care nu mai pot avea loc nici negocieri, nici contracte colective la nivel naţional sau de sector.

Ca urmare, angajaţii sunt din ce în ce mai puţin protejaţi, iar riscul de inechitate socială ne plasează mai degrabă în zona ţărilor de la Estul Uniunii Europene”, mai arată iniţiatorii protestului.

De asemenea, protestatarii contestă și măsurile fiscale care vor fi puse în aplicare începând cu 1 ianuarie. „De la 1 ianuarie, salariații sunt lăsați la voia întâmplării, sunt integral responsabili pentru modul în care angajatorii aplică transferul contribuțiilor, dar și pentru finanțarea sistemului de pensii și cel de sănătate, pentru modul în care sunt colectate contribuțiile, dar și pentru solidaritatea cu persoanele vulnerabile.

De la 1 ianuarie, povara responsabilității sociale va fi dusă doar de către salariați; Promisiunile de măriri salariale pentru bugetari s-au topit în explicații fantasmagorice despre brut și net, în vreme ce creșterile de prețuri sunt evidente pentru oricine, mai puțin pentru decidenții politici; Pensiile noastre sunt în pericol prin reducerea contribuțiilor personale în depozite private în cadrul Pilonului II de pensii;

Bugetul pentru sănătate a scăzut, controlul politic a fost reinstaurat, iar drepturile pacienților sunt abuzate zilnic; Investițiile au scăzut la un nivel critic, în timp ce îndatorarea publică este din ce în ce mai mare”, se mai spune pe pagina protestului.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.