S-a vândut Rompetrol. Noul proprietar va deține 51% din companie

rompetrol china
Sursa: YouTube

Grupul kazah ce deținea Rompetrol a vândut 51% din companie către o companie din China.

Autorităţile române au aprobat tranzacţia prin care China Energy Company Limited preia 51% din KMG International, compania din Kazahstan care a cumpărat în trecut Rompetrol.

China Energy Company Limited este un conglomerat chinez care desfășoară afaceri în special în domeniul petrolier. Cu venituri totale de 35 de miliarde de dolari în 2014, China Energy se numără printre cele mai mari 10 companii private din China.

Deși activățile principale ale companiei sunt în domeniul extracției și prelucrării de petrol și gaze, compania operează și în alte sectoare, precum infrastructura de transport, domeniul forestier, imobiliar, management hotelier, logistică și servicii financiare.

Cea mai mare parte a companiei chineze este deținută de Fondul de Investiții în Energie din Shanghai.

În ceea ce privește Rompetrol, compania chineză va deține 51% din aceasta, în vreme ce grupul kazah KMG International va păstra 49%.

Grupul kazah a cumpărat 75% din Rompetrol în 2007, iar în 2009 a achiziționat și restul de 25%.

În afară de benzinăriile Rompetrol, joint-ventureul chinezo-kazah va deține în România și rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.