S-a construit imprimanta care printează poduri

FOTO: Joris Laarman Lab
FOTO: Joris Laarman Lab

În ultimii 12 ani, echipa de la Joris Laarman Lab, companie cu sediul în Amsterdam, s-a ocupat doar de proiectarea de mobilă experimentală.

După ce tehnologia printării 3D a devenit mai accesibilă, proiectanții de la Laarman au decis să facă mai mult decât mobilă. Așa a apărut proiectul MX3D, un sistem special pentru construcții prin care se pot face printări 3D complexe industriale.

„Ne-am gândit de ce să nu luăm un robot industrial, să-i adaptăm un sistem avansat de sudură și să vedem ce putem face”, a declarat șeful echipe de dezvoltare tehnologică din cadrul Joris Laarman Lab, Tim Geurtjens, citat de popsci.com.

Mai întâi, echipa a creat un soft care să controleze brațul robotului, apoi i-au adaptat „sistemul de printare”, un sistem de sudură cu aluminiu și cupru.

Sistemul MX3D este dezvoltat să printeze pe șase axe. Printre marile avantaje se numără mobilitatea și faptul că ar putea „printa” orice structură de orice dimensiune sau formă.

Pentru a demonstra eficiența sa, MX3D va construi, de la zero, un pod peste un canal din Amsterdam. Membrii echipei spun că au vrut să facă un proiect tehnologic deosebit, „care să-i și inspire pe ceilalți și să vină cu alte idei”.

„Ne-am gândit să printăm un pod pietonal, mai ales că suntem din Amsterdam (n.r. un oraș cu peste 165 de canale)”, a mai spus Geurtjens.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.