Rusia vs Marea Britanie. Măsuri istorice luate de Vladimir Putin și Theresa May

Premierul britanic Theresa May și președintele rus Vladimir Putin

Scandalul ruso-britanic seamănă tot mai mult cu un război rece modern. După ce executivul britanic a decis expulzarea a 23 de diplomați ruși din Regat, Rusia răspunde cu aceeași monedă: 23 de diplomați expulzați și, în plus, întreruperea activității la Moscova a British Council.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a fost cel care a anunțat că 23 de membri ai personalului ambasadei britanice la Moscova sunt declarate ”persona non-grata”. Aceștia vor părăsi teritoriul rus în cel mult o săptămână. Tot Lavrov a anunțat că administrația a decis întreruperea activițății programului de educație și relații culturale British Council.

Ambasadorul britanic în Rusia, Laurie Bristow, a mers sâmbătă, 17 martie, pentru a adoua oara la Ministerul Afacerilor Externe din Rusia, pentru discuției pe marginea crizei generate de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale, pe teritoriu britanic.

Reacția părții ruse vine după ce miercuri, 15 martie, premierul britanic Theresa May a anunțat că 23 de diplomați ruși vor fi expulzați, în cel mai mare val de expulzări din Marea Britanie din ultimii 30 de ani.

„Considerăm că această acțiune ostilă este absolut inacceptabilă, nejustificată și pripită. Toată responsabilitatea pentru deterioararea relațiilor Rusia-Marea Britanie aparține actualilor conducători politici britanici”, a spus May.

May a declarat deschis că este ”foarte probabil” ca Rusia să fi pus la cale respectivul caz de otrăvire și a cerut explicații Moscovei.

May a invocat Convenția de la Viena, care face legitime aceste expulzări. Ambasadorul rus la Londra a amenințat imediat cu măsuri reciproce, ceea ce s-a și întâmplat sâmbătă, la doar trei zile după discursul lui May.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.