Roșiile românești „cu gust” intră în magazine. Cât va costa un kilogram

FOTO: Statiunea de Cercetare Legumicolă Buzău
FOTO: Statiunea de Cercetare Legumicolă Buzău

Un soi de roșii creat în anii `80 de cercetătorii români revine în magazinele Lidl din toată țara la sfârșitul săptămânii. Este vorba despre soiul de roșii Buzău 1600, care a fost readus în culturile agricole din România cu ajutorul specialiștilor de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) din Buzău.

Potrivit Economica.net, 1 kilogram de roșii „cu gust” va costa 5,99 lei.

Lidl a semnat un contract, anul trecut, cu producători locali din Băleni (Dâmbovița), Deva și Copăceni (Ilfov). Potrivit reprezentanților lanțului de magazine, roșiile au fost crescute atât în spații protejate, cât și în câmp deschis, iar fermele au tradiție în cultivarea tomatelor. În total, ar urma să fie livrate în jur de 150 de tone de roșii.

Aceste roșii aromate nu au mai fost cultivate de legumicultori după 1990, odată cu apariția soiurilor hibride, mult mai rezistente la dăunători și vreme capricioasă.

Planta dă roșii de aproximativ 200 de grame bucata, de culoare uniformă, iar cercetătorii spun că au un conținut mare de licopen, un antioxidant puternic.

„Este un soi apreciat pentru formă şi aromă, dar neglijate în ultimii ani de marii cultivatori din cauza apariţiei hibrizilor care fac fructe multe mai rezistente în timp.

Acestea rezistă undeva la 10 zile dacă sunt culese mai devreme, faţă de hibrizi care fac fructe ce se pot păstra şi luni de zile de la recoltare. De aceea, legumicultorii le cultivă doar pentru uzul personal”, a declarat dr. ing. Costel Vânătoru, cercetător din cadrul SCDL Buzău, pentru jurnaliștii de la Economica.net.

Reprezentanții Lidl spun că au ales acest soi dintre alte patru, tot românești, în urma unei degustări care a avut loc în vara trecută.

FOTO: Statiunea de Cercetare Legumicolă Buzău/Facebook