Românului îi place să fie umilit. Țăranii au adus covoare de acasă pentru ca un episcop să nu se murdărească pe pantofi

Sursa foto: adevarul.ro

Sosit într-un bolid de lux pentru a sfinți locul pe care urmează să fie ridicată o biserică, episcopul Hușilor a fost așteptat de țărani cu covoare întinse pe pământ. Preasfințitul Corneliu nu a călcat niciun moment pe pământ, ci doar pe preșurile întinse în calea sa.

Potrivit adevarul.ro, straniile scene – desprinse parcă din secolele demult trecute – au avut loc în localitatea vasluiană Todirești. Aproape întreg satul a fost chemat de preoți pentru a-l întâmpina așa cum trebuie pe Preasfințit.

Având în vedere precipitaţiile din ultima săptămână, organizatorii, Parohia Todireşti, au solicitat enoriaşilor să contribuie pentru asigurarea confortului înaltei feţi bisericeşti, prezenţa episcopului la o sfinţire fiind considerat un eveniment marcant pentru comunitate. Astfel, sătenii au achiziţionat covoare şi zeci de metri de traversă pe care le-au întins de la şosea pe drumul de pământ şi pe terenul unde avea loc ceremonia religioasă, astfel încât Episcopul să nu calce cu pantofii pe pământ şi să-i murdărească de noroi.

Astfel așteptat, Preasfințitul Corneliu a sosit într-un automobil SUV marca Volkswagen, condus de șoferul personal al înaltului părinte. Un aghiotant i-a deschis ușa și i-a ținut la distanță pe enoriașii ce doreau să îi atingă straiele. Masa de după sfințirea locului a fost bogată în mâncăruri bio, alese și gătite după preferința episcopului.

Sub protecţia anonimatului, mai mulţi preoţi din Vaslui au declarat pentru adevarul.ro că, la fiecare sfinţire, Episcopul Corneliu percepe o anumită taxă pentru a oficia sluja, sumele variind între 2000 şi 3000 de euro, iar pentru meniu organizatorii trebuie să-i respecte preferinţele.

Episcopul, așteptat de o ”alee” de preșuri aduse de acasă de săteni. Foto: adevarul.ro

Episcopia Hușilor, acuzată de abuzuri de preoții din Vaslui

Mai mulți preoți vasluieni au luat atitudine, în ultimii ani, împotriva episcopului Hușilor. Sătui de umilințe și abuzuri, preoți ca Lucian Botez, Dumitru Țurcanu și Lucian Modiga au făcut publice nedreptățile comise împotriva lor. De exemplu, deși pe state de plată figurau sume corecte, lor le erau reținute diverse sume din salarii. Caterisiți fără drept la apărare, preoții au fost nevoiți să își caute singuri dreptatea. Lucian Botez, un preot tânăr, a reușit după mai mulți ani de procese să își câștige drepturile salariale reținute ilegal. Episcopia a fost executată silit în acest caz.

Alte abuzuri reclamate deopotrivă de preoți și enoriași vizează o anumită cotă impusă de Episcopie bisericilor, pentru vânzarea de lumânări, calendare și alte lucruri bisericești. De exemplul, preotul Sorin Chirvase, de la biserica “Sfântul Spiridon” Bârlad, a fost transferat în postul Crăciunului într-o parohie săracă, la ţară, pentru că avea 25.000 de lei datorii la Episcopia Huşi. Banii ar fi trebuit să fie strânși din vânzarea acestor obiecte bisericești.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.