Românii vor merge la vot anul viitor

vot alegeri referendum macedonia
FOTO: European Parliament/Flickr (creative commons)

Viitoarele alegeri pentru Parlamentul European se vor desfășura între 23 și 26 mai 2019. Decizia a fost adoptată la Bruxelles, de miniștrii afacerilor europene din statele membre ale Uniunii Europene.

Alegerile pentru Parlamentul European au loc la fiecare cinci ani. Scrutinul din mai 2019 va avea ca rezultat un Parlament European cu 705 membri, faţă de 751 în prezent.

Diferenţa este dată de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – dintre actualele 73 de mandate europarlamentare deţinute de britanici, 46 vor dispărea, iar celelalte 27 vor fi repartizate acelor state membre care sunt subreprezentate în legislativul UE.

Alegerile pentru Parlamentul European din 2014 s-au desfășurat în România în data de 25 mai 2014. Alegătorii români sunt reprezentați în urma acestui scrutin de 32 de deputați. În România campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 2014 a început în data de 25 aprilie 2014 și s-a încheiat în data de 24 mai 2014, ora 7:00.

Prezența la vot a fost una destul de scăzută, de doar 32,44%. Din cele 32 de mandate, 16 au fost câștigate de alianța PSD-UNPR-PC, 6 de PNL, 5 de PDL, 2 la UDMR și 2 PMP. De asemenea, Mircea Diaconu a fost votat ca independent.

Imediat după alegeri a renunțat la funcția parlamentar european Ecaterina Andronescu, în favoarea mai tânărului Victor Negrescu. Atunci, liderul PSD, Victor Ponta, spunea că e nevoie de Andronescu în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. De asemenea, anul acesta a renunțat la Parlamentul European și Viorica Dăncilă, care a devenit prim ministru.

De asemenea, tot la sfârșitul anului viitor vor avea loc în România și alegerile prezidențiale. Deocamdată nu a fost stabilită o dată exactă. Alegerile locale și cele parlamentare vor fi în 2020.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.