Românii sunt pe ultimul loc în Uniunea Europeană la consumul de medicamente

medicamente farmacii oltenița farmacii nehoiu
Foto: Pixabay

România se află la coada clasamentului UE în privinţa consumului de medicamente pe cap de locuitor, susține Dragoş Damian, directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România.

Chiar și așa, piața farmaceutică din România s-a ridicat la 12 miliarde de lei în 2017, cu o creștere de patru procente față de anul precedent, potrivit informațiilor culese de Economica.net.

Principala cauză a consumului scăzut de medicamente îl reprezintă prețurile, dar și faptul că România alocă sub 75 de euro pe cap de locuitor pentru medicamente, cea mai mică alocare din spațiul comunitar, fiind nemodificată din 2011.

Preţurile la medicamente sunt îngheţate din 2015 în Romania la cel mai mic nivel din UE, din care se scade şi valoarea taxei clawback de 25%, care a făcut să dispară în ultimii trei ani peste 2.000 de medicamente ieftine.

Românii cumpără acum doar medicamentele mai scumpe, după ce medicamentele ieftine au fost eliminate de pe piață. Cota de piaţă a producătorilor de medicamente din ţară a scăzut la 23% în 2016, de la circa 40% în 2006, atrage atenţia Dragoş Damian.

Un caz faimos în acest sens în România a fost cel al producătorilor de imunoglobulină.

De asemenea, românii cumpără doar un sfert dintre medicamente fără rețetă, în timp ce în Uniunea Europeană, acest segment reprezintă mai mult de o treime din piață.

”Faptul că suntem pe ultimul loc în lume la consumul de medicamente nu înseamnă că românii sunt mai sănătoşi, ci că au acces mai precar la soluţiile terapeutice”, spune directorul executiv al patronatului producătorilor de medicamente.

Foto: Pixabay

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.