Românii sunt cei mai înghesuiți europeni. Jumătate dintre ei stau în locuințe supraaglomerate

Foto: Pixabay

Unul din fiecare doi români (48,4%) trăia într-o locuință supraaglomerată în 2016, acesta fiind cel mai ridicat nivel din toate cele 28 de state ale Uniunii Europene, iar situația este pe cale să se agraveze.

Potrivit unui raport al Eurostat, institutul european de statistică, la nivelul spațiului comunitar, doar 16,6% din populație trăiește în gospodării supraaglomerate, cu mai puține camere decât ar avea nevoie. Pe de altă parte, peste o treime dintre europeni (34,8%) trăiau în locuințe sub-ocupate, adică au la dispoziție mai multe camere decât le este necesar.

România a avut atât cea mai mică rată a locuințe sub-ocupate în 2016, cu 6,3%, cât și pe cea mai mare la case supraaglomerate.

Irlandezii sunt europenii cu cel mai mult spațiu de locuit disponibil, având o rată a caselor sub-ocupate de peste 70 la sută, fiind urmați de ciprioți și maltezi. Aceste țări au avut și cele mai mici proporții de cetățeni care trăiesc în case aglomerate, cu doar 2-3%.

Românii trăiesc în cele mai aglomerate locuințe din UE

Cele mai aglomerate locuințe sunt în Estul Europei, în fostul bloc comunist. România este urmată de Letonia (43,2%), Bulgaria (42,5%), Croația (41,1%), Polonia (40,7%), Ungaria (40,4%) și Slovacia (37,9%).

Piața imobiliară din România, cu toate că este încă în expansiune, nu reușește să facă față cererii ridcate de locuințe în marile centre urbane, precum București sau Cluj-Napoca.

Mai mult, majoritatea orașelor mari din România se confruntă cu probleme majore în ceea ce privește infrastructura publică, fapt care face dificilă o expansiune urbană sănătoasă.

Majoritatea blocurilor de locuit din România au fost ridicate în jumătatea de secol comunistă, confortul nefiind principala prioritate a arhitecților. Mai mult, calitatea spațiilor de locuit construite în țara noastră după anul 1989 a adus doar mici îmbunătățiri ale acestui aspect.