Românii se întorc acasă. După 15 ani în Spania, și-a deschis o fermă în comuna natală

Petre Popescu a lucrat 15 ani în Spania. Cu banii strânși peste hotare, el s-a întors acasă, la Cujmir, în județul Mehedinți, unde a pus bazele unei ferme de succes.

Petre Popescu lucrează 200 de hectare. Crește grâu, porumb și floarea soarelui. A construit totul de la zero. A cumpărat utilajele din Germania, a ridicat un depozit și are în plan și un siloz.

”Am dat Spania pe Cujmir. Te trage pământul de unde ai plecat. Este foarte greu printre străini. Am muncit acolo 15 ani, am pus ban pe ban și m-am întors acasă, am investit aici, acasă, în agricultură. Anul acesta am făcut o producție bună de grâu, 7.300 kg la hectar, un grâu de calitate bună, având în vedere că în primăvară a fost secetă”, a explicat Petre Popescu pentru Gazeta de Sud.

”Anul trecut am ieșit mai bine la floarea-soarelui și porumb. În agricultură ne omoară seceta, dăunătorii, dar sunt o persoană mai ambițioasă, nu cedez ușor. O să merg înainte. O să fac câteva investiții, am accesat și fonduri europene, în primul rând pentru utilaje. Lucrez doar cu utilaje din străinătate, din Germania. Voi ridica, de asemenea, un siloz. Vine neamțul cu toate materialele și le asamblează aici”, și-a dezvăluit micul agricultor român planurile.

”Să faci agricultură acum nu este profitabil, în primul rând nu există un sistem de irigații, clima s-a schimbat total. Sprijin de la stat prea puțin avem, profitul nu este atât de mare. Privind pe plan global, cred că agricultura este o afacere a viitorului. Nu avem bani să ne luăm mașini, să ne luăm nu știu ce produse de lux, dar de la hrană nu poți să te oprești“, a completat Petre Popescu, un fermier care dă un exemplu din Cujmir.

Autoritățile locale se bucură că oamenii muncitori se întorc acasă. Primarul din Cujmir, Constantin Popa, e de părere că viitorul agriculturii din micile localități ale României depinde de ei.

„Tinerii sunt cei care vor da viață acestei zone, tinerii care investesc în pământ. Au fost plecați și s-au întors să facă aici agricultură. Ne mândrim cu astfel de oameni. Avem săteni care fac agricultură la nivel mic, de subzistență, dar și fermieri care lucrează sute de hectare. Oamenii au făcut cursuri, nu fac agricultură după ureche, fac agricultură cu utilaje, cu oameni specializați. Au creat locuri de muncă pentru localnici și au făcut un lucru bun pentru comuna noastră“, a precizat edilul din Cujmir, o localitate cu nici 4.000 de locuitori, aflată la doar câțiva kilometri de Dunăre.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

eMAG are mari reduceri la frigidere. Cele mai bune oferte
Locuri de muncă în bănci. Se caută economiști, contabili, manageri, consultanți
Locuri de muncă pentru români grijulii în străinătate: Bonă în SUA, îngrijitor de persoane în Marea Britanie