Românii pregătesc o aplicație care poate salva vieți prin SMS

FOTO: stevepb/Pixabay.com
FOTO: stevepb/Pixabay.com

Există situații de urgență în care cei care apelează, din diverse motive, nu pot vorbi. De exemplu, în cazul unei răpiri sau a unui atac armat, ar fi mai util pentru victime să poată trimite un mesaj prin care să anunțe Poliția. Altfel, dacă ar fi prinși anunțând la 112 că au probleme le-ar fi fatal.

În nici o țară din Europa nu funcționează un sistem de SMS la numărul de urgență. Potrivit Știrile TVR, Serviciul Român de Telecomunicații Speciale lucrează la o aplicație care ar putea viețile celor care nu pot suna la 112.

SMS-ul i-ar putea ajuta inclusiv pe cei care au nevoie de ajutor și au handicap de vorbire. Aflată în faza de teste, aplicația presupune o conversație prin SMS-uri cu operatorul de la Serviciul de Urgență 112.

Potrivit specialiștilor STS, pentru a fi pusă în practică această aplicație, va fi nevoie să fie schimbat și cadrul legislativ. De asemenea, STS lucrează și la îmbunătățirea sistemului de localizare prin GPS. Astfel, s-ar putea face localizări cu ajutorul operatorilor de comunicații publice cu eroare de până la maxim 15 metri.

STS a fost unul dintre serviciile publice criticate în urma accidentului aviatic din Munții Apuseni, care a avut loc anul trecut, pe 12 ianuarie. Un avion care transporta o echipă de cinci medici de la București la Oradea a făcut o aterizare forțată într-o zonă muntoasă, cu pădure, lângă localitatea Petreasa, la limita dintre județele Cluj și Alba. În accident au murit pilotul și o studentă la medicină. Ceilalți au fost salvați de câțiva localnici după mai multe ore de căutare.

STS, ISU și ROMATSA au fost criticate pentru comunicarea defectuasa de date pe care au avut-o, ceea ce a dus la întârzierea intervenției.