Românii, invitați să scrie „Cartea copilăriilor”, o colecție de amintiri și de emoții

„cartea copilăriilor”
Cele mai frumoase povești vor fi incluse într-un volum Foto: Facebook Cartea Copilăriilor

Un proiect extrem de interesant îi invită pe toți românii să își împărtășească amintirile mai mult sau mai puțin frumoase din perioada copilăriei, iar toate povestirile vor fi incluse în compendiul „Cartea copilăriilor”, coordonat de către Amelia Gheorghiță și Dan Lungu.

„Cartea copilăriilor” se vrea o antologie de întâmplări semnificative trăite personal, de episoade relevante pentru un timp sau o epocă. O colecție de emoții și de amintiri din perioada copilăriei, amuzante sau, dimpotrivă, dureroase. Un compendiu al inocenței, al prospețimii și al spontaneității, al trăirilor intense și al imaginației neîngrădite, al uimirilor descoperirii lumii, se arată în descrierea paginii de Facebook a acestui proiect inedit.

În „Cartea copilăriilor”, coordonată de scriitorul Dan Lungu și de Amelia Gheorghiță, poate scrie oricine crede că are un episod interesant de povestit, din perspectiva copilului sau a părintelui, căci rememorarea copilăriei este unul dintre cele mai frecvente, autentice și democratice acte omenești. Talentul literar nu este obligatoriu, dar sinceritatea, da.

Coordonatorii se așteaptă de la cei care își vor trimite poveștile până pe 1 martie să relateze în maximum 8000 de semne cele mai interesante momente din copilărie, întâmplate în vacanță, în sânul familiei, alături de colegi sau chiar și evenimente de familie.

„Aşa cum spune şi titlul, suntem de părere că nu există o copilărie standard, ci e văzută şi trăită diferit de-a lungul istoriei, în spaţii geografice şi sociale diverse. De aceea, fiecare copilărie are ceva special şi preţios nu doar pentru cel ce o trăişte, ci şi în context mai larg, chiar dacă, poate, se referă la aceleaşi lucruri: jocuri şi jucării, locuri şi momente speciale, sărbători şi distracţii, călătorii şi tabere, prieteni, vecini şi colegi, muzică şi lecturi, relaţiile cu fraţii, părinţii şi bunicii, emoţii şi pasiuni, obrăznicii şi întâmplări riscante, şcoala, evenimentele de familie, animalele de companie, hobby-uri şi multe alte lucruri”, se mai arată în descrierea proiectului literar.

Cei care trimit textele până la 15 ianuarie au șansa să intre și în revista „Dacia literară” a Muzeului Literaturii Române Iași. De asemenea, textele trimise până la 1 martie vor fi atent selectate și publicate apoi într-un volum colectiv, care va apărea la o editură importantă din țară.

Persoanele interesate pot trimite textele la adresa de e-mail cartea.copilariilor@gmail.com sau pe pagina de Facebook a antologiei, www.facebook.com/carteacopilariilor, unde se găsesc mai multe informaţii despre acest proiect.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook