România va avea elicoptere de atac americane AH-1Z Viper

Aparatele AH-1Z pot ataca ținte cu mare precizie în orice fel de condiții. Foto: U.S. Navy
Aparatele AH-1Z pot ataca ținte cu mare precizie în orice fel de condiții. Foto: U.S. Navy

Guvernul României a anunțat Statele Unite ale Americii că dorește să achiziționeze elicoptere de atac construite de Bell Helicopter.

Adrian Țuțuianu, ministrul Apărării, a semnat scrisoarea de intenție joi, după o întâlnire cu alți demnitari de rang înalt, printre care premierul Mihai Tudose, și reprezentanți ai companiei Bell Helicopter.

Negocierile vor fi purtate între Ministerul Economiei de la București și compania de aerospațială din Fort Worth, Texas, pentru stabilirea detaliilor tranzacției, cât și pentru transferul de know-how care va permite producerea elicopterelor pe teritoriul României.

Bell Helicopter, care face parte din conglomeratul american Textron, este interesată să asambleze elicopterul de atac AH-1Z Viper în România, aparatele urmând să intre în dotarea armatei.

AH-1Z Viper este un model aflat în serviciul forțelor armate americane, introdus în 2010. Costul unei unități este de aproximativ 30 de milioane de dolari. Până acum, Hell Helicopters a mai vândut 15 unități, cât și rachete Hellfire, cu care este dotat elicopterul de atac, Pakistanului.

Mai multe companii și-au declarat recent interesul de a produce elicoptere în țara noastră. Americanii de la Sikorsky, care sunt controlați de grupul Lockheed Martin, vor să construiască modelul S-70 Black Hawk la Brașov sau la Craiova, dacă armata română dorește să înlocuiască flota învechită de elicoptere Puma.

Airbus Helicopters a deschis deja o fabrică de elicoptere la Brașov și vrea, de asemenea, să echipeze armata română.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.