România trece la ora de vară. Cum ne potrivim ceasurile

ora de vara
În noaptea de sâmbătă spre duminică trecem la ora de vară. Foto: Patek Philippe & Co via Wikimedia Commons

În noaptea de sâmbătă spre duminică România va trece la ora de vară. Ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00.

Ora oficială de vară este valabilă între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie, relatează digi24.ro. Ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că duminică, 29 martie, care va avea 23 de ore, va fi cea mai scurtă zi din an.

CFR Călători a informat publicul că trecerea la ora de vară nu va modifica mersul trenurilor în vigoare.

Trenurile de călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 28/29 martie 2015 la ora 03.00, care va deveni ora 04.00. După ora 04.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară. Astfel, 69 de trenuri, din care șase trenuri internaţionale, 26 InterRegio și 37 Regio aflate în circulaţie între 03.01 şi 04.00 (ora iarnă), vor ajunge la destinație la ora modificată, de vară.

Trenurile spre Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina şi Bulgaria vor circula normal, după orele trecute în mersul trenurilor, pentru că trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi şi în aceste state.

După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore.

Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 şi apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenţie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

În noaptea de sâmbătă spre duminică vom dormi, teoretic, cu o oră mai puțin, dar vom câștiga o oră de lumină naturală.

Recomandările editorilor GreatNews:

Mărturia fostei iubite a copilotului: “Plănuia ceva ce va rămâne în memoria tuturor”
Câți bani vor primi rudele pasagerilor decedați în avionul prăbușit intenționat de copilot
TOP 10. Cele mai sigure companii aeriene din Europa

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.