România a terminat pe locul 9 la Euro 2014, însă a câștigat o echipă

Naționala feminină de handbal a României a câștigat ultimul meci la turneul final al Campionatului European, 24-19 cu Polonia, însă a terminat competiția pe locul 9.

România a disputat șase meciuri la întrecerea din Croația și Ungaria, făcând cinci partide foarte bune, peste așteptările dinaintea Euro 2014. Chiar dacă locul 5 în grupa finală și locul 9 la general nu este tocmai o performanță, obiectivul fiind ratat cu o poziție, tricolorele au creat momente memorabile pe parchet.

După eșecul categoric cu Norvegia, la debut, româncele lui Gheorghe Tadici au reușit evoluții excelente cu Danemarca, împotriva căreia au pierdut victoria când mai erau două secunde de joc, și cu Ucraina, pe care au învins-o pentru a se califica în grupele principale.

Eșecul de tristă amintire cu Ungaria (19-20), care a întors scorul în ultimele două minute de joc, a compromis șansele la medalii ale tricolorelor, care apoi au învins splendid Spania (22-20) și Polonia.

„Sunt foarte mulţumit de felul cum s-a jucat la acest turneu. Sigur că au fost acele accidente, eu aşa le numesc, cu Danemarca şi Ungaria, dar fetele astea sunt şi ele oameni, nu roboţi. Se naşte o nouă echipă a României. Până la urmă, ăsta e nivelul nostru acum. Ne putem declara mulțumiți”, a precizat Gheorghe Tadici.

Cristina Neagu (49 de goluri) este cea mai bună marcatoare a competiție, însă ea ar putea fi depășită de suedeza Isabelle Gullden (42 de reușite), care va mai juca două meciuri la Euro 2014.

Paula Ungureanu, care a făcut câteva meciuri de-a dreptul excepționale în poartă, are cele mai multe parade la turneul final – 80. În ceea ce privește procentajul intervențiilor, românca e pe trei, cu 40%, la un procent de unguroaica Eva Kiss și norvegianca Silje Solberg.

Mâine seară se dispută semifinalele: Muntenegru – Spania și Norvegia – Suedia. De asemenea, la Budapesta se va juca și partida pentru locul 5, între Ungaria și Franța.