România, țara în care un castel costă cât o garsonieră

Castelul Guthman-Valenta din Hogiz (romanianresorts.ro)
Castelul Guthman-Valenta din Hogiz (romanianresorts.ro)

Un castel construit în urmă cu o jumătate de mileniu a fost vândut pentru doar 38.000 de euro pe un site de anunțuri.

Castelul Guthman-Valenta din Hoghiz (Brașov) are opt camere și o curte de 8.000 de metri pătrați, dar prețul său este echivalent cu unul cerut pentru o garsonieră în București, scrie Digi 24.

Cu toate că a fost scos la vânzare de patru ani, castelul nu a atras cumpărători. Identitatea celui care a achiziționat castelul vechi de 500 de ani nu a fost dezvăluită.

Clădirea este într-o stare avansată de degradare. Castelul Guthman-Valenta a fost construit în 1553 și a avut numeroși proprietari. Mai recent, în perioada comunistă, a găzduit birourile fostului IAS.

Construcția era deținută de o firmă care a intrat în faliment. Castelul a fost scos la licitație, cu un preț de pornire de 38.000 de euro, dar fără să atragă clienți. Acum, el a fost vândut, însă specialiștii spun că renovarea va fi foarte costisitoare.

„Este monument istoric, a rămas în paragină foarte mult timp și poate nu se va justifica nicio restaurare. Sau oricum, cu costuri foarte, foarte ridicate. În funcție de complexitatea lucrărilor de restaurare și de reabilitare, specialiști în domeniul restaurării, persoane care au mai făcut așa ceva, deci nu poate să facă orice firmă, un volum de muncă care nu poate fi cuantificat”, spune Adrian Munteanu, expert imobiliar, pentru sursa citată.

În localitatea brașoveană Hogiz mai există două castele. Castelul Haller, în care funcționa școala, a fost cumpărat în 2010 de Primărie, cu 400.000 de lei, în timp ce Castelul Kalnoky a fost retrocedat către urmașii nobililor maghiari cărora le-a aparținut înainte de venirea comuniștilor. În el locuiește acum o familie din sat.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.