România, țara în care mor sportul și cultura: Cei mai puțini spectatori din Uniunea Europeană

Stadioanele din România sunt mai mult goale decât pline. Foto: funky1opti / Flickr
Stadioanele din România sunt mai mult goale decât pline. Foto: funky1opti / Flickr

Mai puțin de o treime dintre românii care au împlinit 16 ani au asistat la un eveniment cultural sau sportiv într-un an întreg.

Este vorba de anul 2015, pentru care agenția europeană de statistică Eurostat a realizat acest studiu. România are o rată de participare la evenimente culturale și sportive de doar 29,9%, fiind pe ultimul loc în Uniunea Europeană.

Aproape la fel de prost ca noi stau și bulgarii, care au fost în proporție de 32 la sută la un meci sau la o piesă de teatru.

La nivelul Uniunii Europene media este de 66,5%, un nivel dublu față de cel din România. În spațiul comunitar, cetățenii preferă evenimentele culturale, peste 40% dintre ei au mers cel puțin o dată la cinematograf, au vizitat un obiectiv turistic cultural sau au participat la un concert live. Mai puțin de o treime dintre ei au fost la un eveniment sportiv.

Dintre statele membre UE, Suedia este țara cu locuitorii cei mai ”lacomi” după sport și cultură, cu un procentaj de participare la astfel de evenimente de 88,8%. Alte două țări nordice, Danemarca (86,1%) și Finlanda (84,6%) completează podiumul.

Potrivit Eurostat, audiențele evenimentelor culturale și sportive sunt strâns legate de nivelul educației, fiind direct proporționale cu acesta. Astfel, cu cât populația este mai educată, cu atât petrece mai mult timp în mediul cultural și sportiv.

În Europa, doar 45,4% dintre oamenii care nu au ajuns la liceu au fost și la un spectacol cultural sau sportiv în 2015. Cei care au absolvit studii medii au mers în proporție de 70,2%, în timp ce persoanele care au trecut și pe la facultate s-au prezentat în proporție de 87,5% la aceste evenimente.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.