România, țara cu cei mai mulți muncitori săraci din Europa

În România, chiar și oamenii care muncesc tot în sărăcie trăiesc. Foto: Pixabay

Aproape unu din cinci români care muncesc sunt expuși sărăciei. Este cea mai mare rată din Uniunea Europeană, de două ori mai mare decât media din spațiul comunitar.

Aproape o zecime dintre europenii care muncesc și au peste 18 ani din Uniunea Europeană riscă să cadă în sărăcie, potrivit Eurostat. Riscul insecurității financiare este influențat, în mare parte, de tipul de contract de muncă.

Astfel, un angajat part-time este de două ori mai expus sărăciei monetare (15,8%) decât unul care muncește cu normă întreagă (7,8%) și aproape de trei ori mai mare pentru angajații cu slujbe temporare (16,2%) față de cei care au locuri de muncă permanente (5,8%).

O statistică interesantă arată că bărbații care muncesc (10%) prezintă un risc mai mare de a ajunge săraci decât femeile angajate (9,1%). De asemenea, în ultimii ani, proporția angajaților care nu au siguranța zilei de mâine a crescut constant în ultimiiani, de la 8,3% în 2010, la 9,6% în 2016.

Persoanele care sunt supuse riscului de a ajunge în sărăcie trăiesc într-o gospodărie în care veniturile sunt sub 60% din media națioanlă.

România este pe primul loc în topul muncitorilor care trăiesc în sărăcie, cu 18,9% dintre angajați. Grecia e pe doi în clasament, cu 14,1%, urmată de Spania (13.1%), Luxemburg (12,0%), Italia (11,7%), Bulgaria (11,4%), Portugalia (10,9%) și Polonia (10.8%).

La celălalt capăt al ierarhiei este, bineînțeles, Finlanda, cu doar 3,1% dintre angajați care simt riscul sărăricie. Cehii stau și ei foarte bine (3,8), dar și belgienii (4,7%) și irlandezii (4,8%).

În ultimii ani, situația muncitorilor din Ungaria, Bulgaria și Estonia s-a depreciat în cel mai rapid ritm, în timp Lituania a făcut cele mai mari progrese, scăzând numărul angajaților care sunt afectați de sărăcie de la 12,6%, în 2010, la 8,5% în 2016.

Progrese au făcut și danezii, letonii și suedezii.

Foto: Pixabay

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.