România – Kosovo, un meci la care ar fi trebuit să mergeți

Doar câteva sute de spectatori au urmărit aseară primul meci al kosovarilor ca națiune, împotriva României, echipa cu cea mai bogată și dezolantă istorie din lumea sporturilor de echipă.

Au câștigat tricolorii, cu 36 la 24, scorul fiind însă cea mai irelevantă informație pe care o veți găsi în această succintă cronică.

Atât de neimportant a fost scorul încât el a fost șters de pe tabela electronică de marcaj al comodei săli Dinamo imediat după finalul partidei. Parcă pentru a șterge urmele unui eveniment nedorit. Nu s-au afișat drapele, nu s-au cântat imnuri. România nu recunoaște Kosovo, însă azi au jucat împotriva unei echipe naționale adevărate.

Lipsiți complet de talent, handbaliștii statului care și-a declarat independența (după mult sânge vărsat din ură între sârbi și albanezi) în 2008 au bifat la toate celelalte criterii ale unei reprezentative: ambiție, curaj și mândrie.

Kosovarii s-au apărat cu îndârjire la București
Kosovarii s-au apărat cu îndârjire la București

Florim Hoxha a marcat primul gol al statului Kosovo în istoria sportului, cu un lob frumos, de pe extremă peste eternul portar al României – Rudi Stănescu.

Naționala României este o echipă respectabilă, condusă de patriarhul Aihan Omer, care a îmbunătățit enorm și în timp record moralul tricolorilor, după dezastrul colosal din ”preliminariile” calificărilor la Europenele din 2016. Aproape aceeași echipă care a jucat aseară a pierdut, în aprilie, în fața naționalei de amatori din Finlanda, al cărei palmares arată așa:

… în timp ce al României arată așa:

Cu liderul ”Pablo” Stavrositu – Sânmărteanul naționalei de handbal – în zi bună (n.r. – cel mai bun marcator, 6 goluri), dar fără principala armă ofensivă, Alexandru Șimicu, de la puternica echipă germană HSV Hamburger, România a debutat fericit în cursa pentru Euro 2018. Deocamdată, tricolorii sunt în primul tur preliminar (n.r. – la fel ca în Liga Campionilor la fotbal: toată lumea e în vacanță și joacă doar ”amatorii” din Luxemburg, Estonia sau Georgia). ”Mai jos de atât nu se poate”, după cum observa selecționerul Omer.

În afară de debutanții obscuri și săraci din Kosovo, România mai împarte Grupa 3 și cu Italia, singura națională a ”azzurrilor”  practicantă a unui sport cu mingea care nu a reușit nimic în istorie.

Deși ”n-ar avea loc nici în liga a doua la noi”, în vorbele unei legende cu puls a handbalului mondial, nelipsit de la meciurile naționalei, kosovarii au arătat multe probleme în jocul României, unul destul de relaxat azi, lipsit de concentrarea exprimată de HCM Constanța chiar în acest an, când campioana națională a atins ”Final 4-ul” Cupei EHF.

Oaspeții au părăsit cu demnitate parchetul, după un meci în care nu s-au făcut de râs, în ciuda echipamentelor de proastă calitate. Au reușit să înscrie chiar și dintr-o ”aeriană”, cea mai spectaculoasă acțiune ofensivă a jocului de handbal, care a fost inventată tocmai de români.

România va câștiga, cu siguranță, și meciul de peste două zile, de la Priștina, dar Petrit Prekazi, Valon Dedaj, Kreshnik Krasniqi și ceilalți handbaliști cu nume la fel de misterioase au arătat că există – un alt fel de victorie.

Echipa națională de handbal a statului Kosovo
Echipa națională de handbal a statului Kosovo

ROMÂNIA – KOSOVO 36-24 (17-10)

29 octombrie 2014

Sala Dinamo. Spectatori: 500

Prima fază a calificărilor pentru Euro 2018

România: Rudi Stănescu, Răzvan Szopka — Mihai Asoltanei (1 gol), Alin Șania (3), Laurențiu Toma (4), Valentin Ghionea (5), Dan Racoțea (3), Cristian Ghiță (2), Dragoș Iancu (1), Marius Novanc (4), Alexandru Csepreghi (4), Marius Stavrositu (6), George Buricea, Dan Savenco (1), Bogdan Criciotoiu (1), Demis Grigoraș (1). Selecționer: Aihan Omer.

Kosovo: Arber Curri, Flamour Gerbeschi — Beni Syla, Vlerson Zherka, Kastrioti Jupa (1), Kreshnik Krasniqi (1), Florim Hoxha (8), Ylber Mjeku (6), Enis Kabashi (1), Valon Dedaj (2), Deniz Terziqi, Ngadhnjim Xhafolli, Oltion Beshiri (1), Egzon Gjuka (1), Petrit Prekazi (3), Lindrit Fetahu. Selecționer: Alfred Llazari.

Ce-au scris și alții despre meci găsiți aiciaici, aici sau aici.