România intră de azi sub scutul antirachetă american. Baza de la Deveselu e gata

Baza militară din micuța localitate olteană Deveselu va ajuta la apărarea Europei de rachete balistice (Youtube)
Baza militară din micuța localitate olteană Deveselu va ajuta la apărarea Europei de rachete balistice (Youtube)

Ceremonia de inaugurare a scutului antirachetă de la Deveselu are loc astăzi, având printre participanți oficiali români, americani și NATO.

Construcția instalației de apărare a început în 2013, însă radarul și rachetele defensive vor fi operaționale abia după ce vor fi supuse la testele militarilor americani, scrie Digi 24.

Inaugurarea bazei americane de la Deveselu pune România sub scutul antirachetă, care protejează atât SUA, cât și o parte a Europei de rachetele balistice.

Alături de instalația de la Deveselu, americanii au mai construit una în Polonia. Partea de Sud a Europei va fi apărată de nave de luptă aflate în Marea Mediterană și Turcia.

Baza de la Deveselu a fost dotată cu 44 de rachete interceptoare, care au costat mai mult de o jumătate de miliard de dolari. Aceste rachete au o autonomie de 500 de kilometri, au o viteză de 9.600 de km/h și pot ajunge la o altitudine de 160 de kilometri.

Scutul antirachetă de la Deveselu, în județul Olt, va fi dată în uz la începutul anului viitor, când va fi integrată în sistemul mai amplu de apărare al NATO.

Rusia a criticat constant implementarea scutului anti-rachetă, în timp ce statele membre NATO au salutat inițiativa.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: