România interzice pungile din plastic. Iată calendarul dispariției

pungi de plastic
Foto: cocoparisienne / pixabay.com

Din această vară, pe piața din România nu mai pot fi introduse pungi din plastic subțire, iar din 2019 va fi interzisă și comercializarea acestora. În paralel, Uniunea Europeană își dorește ca, până în 2030, toate pungile de pe piața UE să fie reciclabile.

Mai exact, începand cu data de 1 iulie 2018, în România se interzice introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner, iar de la 1 ianuarie 2019 se interzice și comercializarea lor.

Interdicția nu vizează pungile de transport din plastic fără mâner.

Pungile de transport din plastic sunt acele pungi de transport, cu sau fără mâner, fabricate din plastic, furnizate consumatorilor la punctele de vânzare.

Pungile de transport din plastic subțire sunt cele sub 50 de microni, iar cele din plastic foarte subțire au sub 15 microni.

Pungile din plastic au fost interzise și de alte țări europene, ca de exemplu Franța.

Până în 2030 toate ambalajele din plastic de pe piața UE vor deveni reciclabile 

Marți, 16 ianuarie, Comisia Europeană a adoptat prima strategie la nivel european privind materialele plastice.

Conform noilor planuri, toate ambalajele din plastic de pe piața UE vor deveni reciclabile până în 2030, consumul de articole din plastic de unică folosință va fi redus, iar utilizarea intenționată a microplasticului va fi limitată.

„Aceasta va proteja mediul de poluarea cu plastic și în același timp va stimula creșterea și inovarea, astfel încât provocările cu care ne confruntăm să devină un program pozitiv pentru viitorul Europei. Există argumente economice solide pentru transformarea modului în care produsele sunt concepute, fabricate, folosite și reciclate în UE, iar dacă vom lua inițiativa în acest domeniu vom crea noi posibilități de investiții și locuri de muncă”, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

„Dacă nu schimbăm modul în care plasticul este produs și folosit, în 2050 oceanele vor conține mai mult plastic decât pește. Trebuie să luăm măsuri pentru ca plasticul să nu mai ajungă în apa, în mâncarea și în organismele noastre. Singura soluție pe termen lung este reducerea deșeurilor din plastic, printr-o reciclare și o reutilizare sporite. Aceasta e o provocare pe care cetățenii, industria și administrațiile trebuie să o soluționeze împreună. Prin Strategia UE privind materialele plastice propunem, de asemenea, un model economic nou și mai circular. Trebuie să investim în noi tehnologii inovatoare care să asigure protecția cetățenilor și a mediului, menținând în același timp competitivitatea industriei noastre”, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, responsabil cu dezvoltarea durabilă.

În fiecare an, europenii generează 25 de milioane de tone de deșeuri din plastic, însă mai puțin de 30 % sunt colectate pentru a fi reciclate. În întreaga lume, plasticul reprezintă 85 % din deșeurile de pe plaje.

Plasticul ajunge chiar și în plămânii și pe mesele noastre, iar efectele asupra sănătății ale microplasticului din aer, din apă și din alimente sunt încă necunoscute.

Foto: cocoparisienne / pixabay.com

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.