România, iadul animalelor. Chinurile prin care au trecut o vacă și o căprioară

FOTO: Captură Youtube
FOTO: Captură Youtube

„Văd că tu ești cu făcutul de rău!”, îi reproșează un bărbat celui care filmează cu telefonul în timp ce o vacă întinsă pe șosea e legată de un tractor. Altul, mai în vârstă, se rățoiește: „E a mea, e a mea, domnule!”

Vaca nu se ridică și în câteva secunde, la indicațiile nervoase ale proprietarului, tractorul pornește în viteză. Imaginile suprinse sunt îngrozitoare. Vaca nu se poate ține pe picioare și este pur și simplu târâtă ca un sac pe asfalt.

Întâmplarea a avut loc în comuna Giroc din județul Timiș. Polițiștii s-au autosesizat, stăpânul animalului a fost indentificat, a fost dus la audieri și i s-a întocmit dosar penal.

Ce riscă bărbatul? De cele mai multe ori, agresorii scapă cu pedepse cu suspendare sau amenzi. Iar cazurile nu sunt singulare.

Judecătorii tulceni au fost aproape de a marca o premieră în justiție. Un bărbat care a ucis un câine cu lovituri repetate de cuțit, deși animalul nu prezenta nicio amenințare deoarece era legat în lanț și într-un padoc, a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu executare.

Însă situația s-a schimbat la recurs, când o instanță superioară a decis că pedeapsa de șase luni trebuie să fie cu suspendare.

Atenție! Imagini cu un foarte mare impact emoțional!

Călăul unei căprioare

O anchetă pe acte de cruzime asupra animalelor are loc și în Argeș. Cazul a devenit public tot ieri. Un braconier a prins o căprioară și își îndeamnă câinii să o sfâșie, de vie, în timp ce el o ține de cap.

Potrivit Digi24, imaginile ar fi fost suprinse de un prieten al braconierului. Situația este puțin diferită decât în cazul vacii, pentru că principala acuzație ar putea fi cea de braconaj, care se pedepsește cu închisoare între 6 luni și 3 ani.

În primăvara anului trecut, în Parlament a apărut un proiect de lege prin care torturarea sau uciderea animalelor să fie pedepsită în România chiar și cu zece ani de închisoare.

Iniţiatorii proiectului de lege au vrut ca uciderea cu intenţie a unui animal să fie pedepsită cu închisoare, de la 2 la 7 ani. Tot atâţia ani de detenţie riscă şi cei care organizează lupte de animale sau le torturează. Pedepsele sunt aceleaşi şi pentru persoanele care mutilează necuvântătoarele – e vorba, în special, de ce care le taie urechile, cozile sau corzile vocale.

În cazul în care autorul faptelor e chiar proprietarul sau crescătorul animalului, condamnarea poate ajunge până la 10 ani. Cazurile mai puţin grave sunt sancţionate în continuare cu amenzi, dar şi valoarea acestora a fost mărită, de la 3.000, la 10.000 de lei.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.