România, exclusă de la Cupa Mondială de rugby. Motivul: Sione Faka’osilea

Sione Faka'osilea, la balon, îi ține pe ”stejari” departe de Cupa Mondială de rugby. Foto: FRR

Prezentă la toate turneele finale ale Cupei Mondiale de rugby, naționala României a fost exclusă de la competiția de anul viitor, din Japonia, unde se calificase cu mari emoții, pentru că a folosit neregulamentar un sportiv.

Federația Română de Rugby a anunțat deja că va contesta decizia de excludere. România a folosit un jucător care nu era eligibil, este vorba de tongalezul – Sione Faka’osilea (31 de ani) -, care jucase și pentru naționala țării sale natale de rugby în șapte.

Spania, marea rivală a României în cursa de calificare, a folosit și ea doi jucători neeligibili. Ambele naționale au pierdut câte cinci puncte pentru fiecare meci în care au folosit rugbiști fără drept de joc. Sione Faka’osilea a jucat de opt ori pentru ”stejari”.

Federația Română de Rugby susține că l-a contactat pe președintele Federației de Rugby din Tonga, Fe’ao Vunipola, iar acesta a confirmat că Sione Faka’osilea era eligibil să joace pentru România.

Mai mult, sportivul a semnat un formular World Rugby în care declara pe proprie răspundere că nu a jucat pentru reprezentativele naţionale ale ţării de origine şi a dat o declaraţie în care stipulează că nu a fost anunţat oficial de capturarea sa de către federaţia din Tonga prin semnarea unui document în acest sens.

Rusia și Spania au contestat, însă, folosirea de către ”stejari” a tongalezului, iar, în cele din urmă, România este exclusă de la Cupa Mondială din 2019, locul său în Grupa A fiind luat de Rusia.

Spania va pierde și ea locul la baraj, urmând să fie înlocuită de Germania.

Federația Română de Rugby crede că depunctarea care i-a fost aplicată României este prea severă, având în vedere faptul că a verificat eligibilitatea jucătorului, și va contesta decizia la Comisia de Apel a World Rugby.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.