România, cum n-ai mai văzut-o. Fotografii de vis din satelit

cazinoul din constanța supermarketuri în constanța
Foto: Djphazer / Wikimedia Commons

Dacă aţi călătorit vreodată cu avionul peste Carpaţi, probabil aţi putut vedea fantasticul spectacol al munţilor încreţiţi ce poartă tot timpul anului urme de zăpadă. Sunt însă imagini mai spectaculoase şi mai cuprinzătoare decât acestea. Vorbim de fotografiile din  satelit, care oferă dimensiunea şi forma reală a ţării în care trăim.

Folosind imagini din arhiva Agenţiei Spaţiale Americane (NASA), GreatNews vă invită la o călătorie inedită în România, aşa cum se vede ea din satelit. Pentru a vedea imaginile la rezoluţie maximă, daţi click pe acestea.

Oraşul Constanţa şi o mare parte a litoralului românesc se văd excelent în această imagine demnă de o carte poştală, dar şi de manualele de geografie ale elevilor români. Întinderea de apă delimitată de uscat care se observă în partea dreaptă a imaginii este Techirghiol.
constantasatelit 

Deşi nu pare, este culoarea reală a Mării Negre în timpul exploziei fitoplanctonului, fenomen cunoscut mai ales sub numele de „înflorirea apei”. Această înflorire este o consecinţă a creşterii volumului de nutrienţi care poposesc în apa mării. Pentru Marea Neagră, acest fenomen are loc anual, acest turcoaz pronunţat fiind specific lunii mai. De pildă, prima dintre imaginile de mai jos a fost luată la 08 mai 2002, iar a doua la 24 mai, acelaşi an.

mareaneagrasatelit

mareneagrasat2

Munţii Banatului aproape că nu se zăresc în această imagine, dar se pot observa foarte bine zăpezile de pe înalţii Carpaţi Meridionali şi blocul Orientalilor, care continuă în nordul României, în Ucraina şi Polonia. Această imagine, luată în mai 2003, prezintă şi culorile primăverii târzii în diferite regiuni ale României. Astfel, în timp ce verdele domină zona Transilvaniei şi arealele din apropierea arcului carpatic, culoarea devine palidă în sudul şi estul ţării.   
carpativara 

Dacă am văzut Carpaţii în luna mai, iată şi România acoperită de zăpadă, aşa cum se vedea la 20 decembrie 2002. Imaginea cuprinde mai multe state: Austria, Slovacia, Ucraina, Ungaria, România, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Albania, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia şi Slovenia.
carpati_satelitmic