România, cea mai primitoare țară est-europeană pentru imigranți

Majoritatea românilor din Diaspora sunt în Uniunea Europeană: Foto: Pixabay

Cu toate că manifestările xenofobe și șovine nu sunt o raritate în România, țara noastră a acordat cele mai multe cetățenii persoanelor din afara Uniunii Europene din toată zona de Răsărit a Bătrânului Continent.

Potrivit datelor Eurostat, în 2016, România a acordat cetățenia sa unui număr de 4.514 migranți. Cei mai mulți dintre ei sunt ucraineni, aproape 90 la sută.

Turcii ocupă locul al doilea, cu 139 de cereri aprobate, și sirienii, care au crescut numărul cetățenilor români cu 70.

Cu toate că numărul persoanelor din afara UE care au primit cetățenie română în 2016 a fost de peste patru ori mai mare decât cel al celor care au devenit cetățeni maghiari, de exemplu, țara noastră nu este o destinație foarte populară la nivelul întregului spațiu comunitar.

Chiar și așa, față de restul țărilor est-europene, România pare cea mai primitoare țară. Polonia a acordat cetățenia sa doar unui număr de 3.460 de oameni, din care 1.885 ucraineni, în timp ce Ungaria unui număr de 1.014 imigranți, din care 365 ucraineni. Cehia a acordat 3.559 cetățenii, Bulgaria 1.585, iar Slovenia 1.230 de cetățenii.

Ucrainenii sunt, însă, abia pe locul șase în topul etniilor din UE în rândul migranților, după Maroc, Albania, India, Pakistan și Turcia.

În 2016, cea mai acordată cetățenie în UE a fost cea italiană, cu 184.000 de exemple, reprezentând 21,3% din numărul total acordat la nivelul spațiului comunitar.

Sirienii au primit doar 9.315 cetățenii în 2016, de peste zece ori mai puțin decât marocanii, cărora li s-au dat peste 101.000 cetățenii.

Foto: Pixabay

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.