România câștigă procesul cu Chevron. Ce sumă va primi statul

Statul român a câștigat procesul intentat companiei americane Chevron, în urma rezilierii a trei acorduri petroliere de concesiune, fără respectarea obligațiilor financiare prevăzute de Legea petrolului.

În urma deciziei luate de Curtea Internațională de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț de la Paris, Chevron trebuie să plătească statului român suma de 73,45 de milioane de dolari, plus dobânda legală stabilită la nivelul ratei de referință a BNR+ 8%.

Potrivit hotnews.ro, ANRM si Chevron Romania Holdings au încheiat, pe 3 martie 2011, trei acorduri de concesiune pentru exploatare-dezvoltare-explorare in perimetrele EX 17 – Costinesti, EX – 18 Vama Veche si EX – 19 Adamclisi, aprobate prin hotarari de guvern, care prevedeau obligatii minime de explorare asumate de Chevron.

In noiembrie 2014, Chevron a informat ANRM că renunță la acordurile de concesiune menționate. ANRM a refuzat să emită, însă, decizia de încetare a concesiunii, pentru nerespectarea, de către compania petrolieră, a art. 40 din Legea petrolului. Mai exact, Chevron nu a pus la dispoziția autorității competente „suma reprezentând contravaloarea lucrărilor prevăzute în programul minimal de explorare stabilit prin acordul petrolier și al celor de dezvoltare și exploatare, scadente la data notificarii renunțării și neexecutate din motive imputabile titularului acordului petrolier”.

Procesul a durat doi ani și jumătate

Chevron s-a adresat Curți de Arbitraj în vara lui 2015, susținând că și-a îndeplinit obligațiile față de partea română. Însă, în a doua partea a anului 2015, ANRM a depus la instanța de la Paris răspunsul la cererea de arbitrare, dar și o cerere prin care formula revendicări financiare rezultate din contractele de concesiune.

Audierile finale au avut loc în iuni 2017, iar deciza curții, dată publicității de curând, a fost în favoarea ANRM. Agenția a fost reprezentată de casa de avocatura Zamfirescu Racoti & Partners.

Reamintim că ANRM și Chevron Romania Holdings au încheiat, pe 3 martie 2011, trei acorduri de concesiune pentru exploatare-dezvoltare-explorare în perimetrele EX 17 – Costinești, EX – 18 Vama Veche și EX – 19 Adamclisi, aprobate prin hotărâri de guvern, care prevedeau obligații minime de explorare asumate de Chevron.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.