România are cei mai inactivi cetățeni din Uniunea Europeană

proteste alegeri prezidentiale
Cetățenii indignați sunt foarte inactivi în România. Foto: Andreea Dogar

Cetățenii activi ai unei țări sunt cei care iau parte la demonstrații, semnează petiții sau participă la activități organizate de grupări politice sau asociații.

Doar Cipru și Slovacia au cetățeni mai puțin activi decât România. Doar 3,6% din populația țării noastre se implică activ în acțiuni sociale, în ciuda participării masive la protestele din ultimii ani.

Potrivit Eurostat, institutul continental de statistică, media cetățenilor activi din Uniunea Europeană este de aproape 12 la sută. Franța este pe primul loc în acest top, cu 24,6% dintre cetățeni, fiind urmată de Suedia și Olandă.

Cetățenii europeni care au un nivel mai ridicat al educației tind să fie mai activ. Aproximativ 21% dintre cetățenii care au urmat cursurile unei universități au fost activi din punct de vedere social, la fel ca 11,4% dintre absolvenții de liceu și doar 5,6 la sută dintre cei care nu au absolvit liceul.

Venitul influențează și el, direct, cât de activi sunt cetățenii. Persoanele cu venituri mai mari tind să fie cetățeni mai activi.

România are a doua cea mai mică rată de cetățeni activi cu venituri mici din Uniunea Europeană, cu doar 1,6%. Cei mai inactivi sunt ciprioții.

Bărbații sunt puțin mai activi decât femeile în România, cu o proporție de 3,9%, față de doar 3,3%.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.